A szemaglutid hatóanyagú fogyasztószerek veszélyeire figyelmeztetnek a kutatók

Komoly egészségkárosító hatásokkal járhatnak az interneten árult szemaglutid hatóanyagú szerek, amelyeket a Pécsi Tudományegyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói vizsgáltak meg.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Kara és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az interneten árult szemaglutid hatóanyagú szerek komoly egészségkárosító hatásokkal bírhatnak. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az Ozempic injekció, melynek fogyasztó hatása miatt Magyarországon is nagy a kereslet, sokszor nem jut el azokhoz a cukorbetegekhez, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A gyógyszer szürkezónás online beszerzése óriási egészségügyi kockázatokkal járhat.

A kutatók a Google és a Bing keresési listáin magas helyezést elérő, népszerű weboldalakat vizsgáltak, és próbavásárlásokat folytattak. Megállapították, hogy majdnem minden második szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és az általuk árult termékek szennyezettsége, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt komoly egészségkárosító hatással bírhatnak.

Az Amerikai Orvosi Szövetség JAMA Network Open című folyóiratában publikált tanulmány szerint az interneten megvásárolható termékekben a hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége pedig akár csaknem 40 százalékkal meghaladhatja a várt dózist, ami túladagolás veszélyét jelenti.

A szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, és ennek túllépése nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat.

Az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban az elmúlt időszakban 1500 százalékkal emelkedett meg a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma. Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket sokan használják fogyás céljából, ami miatt az Ozempic évek óta hiánycikknek számít, és sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai szerint 2024 júliusában Magyarországon több mint harmincezer Ozempic készítményt adtak el. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai alapján a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes Ozempic készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat.