Szijjártó Péter Bahreini Látogatása és a Divatdiktatúra

Szijjártó Péter külügyminiszter Bahreinbe érkezésekor egy laza öltözékben, rövidnadrágban és slimfit pólóban fogadta az őt váró delegációt, ami későbbi öltözködésével ellentétben állt.

Szijjártó Péter egy Facebook-posztban osztotta meg napját, amely során több "B betűs" helyszínt is érintett: reggel Bukarestben, délután BMW-nél, éjszakára pedig Bahreinbe érkezett. A külügyminiszter a közösségi oldalon közzétett fotón rövidgatyában és sneakerben, valamint slimfit pólóban szállt le a repülőről, hogy találkozzon a fogadó delegáció tagjaival. A tárgyalásokra már hivatalos öltözetben jelent meg, és bejelentette, hogy a jövő évtől bahreini hallgatók is pályázhatnak a magyar állami ösztöndíjra, amelyből évente tíz diák részesülhet.

A külügyminiszter öltözködése kapcsán felmerült kérdésekre Paczolay Máté szóvivő válaszolt, aki elmondta, hogy Szijjártó éjjeli utazás után érkezett meg Bahreinbe, és mivel a repülőtéren nem volt hivatalos politikai fogadás, így semmilyen protokoll szabály nem sérült meg. A szóvivő szerint az egész kérdés nonszensz, és hozzátette, hogy a vendéglátók nemhogy megsértődtek volna, sőt, jelezték, hogy a Bahreini Királyság uralkodója, Hamad bin Isza Al-Khalifa is szeretné fogadni a minisztert.

Szijjártó Bahreinbe látogatásának egyik célja az volt, hogy a magyar FestiPay, a kormány támogatásával, szoftverfejlesztő beruházást hajtson végre, amely a helyi Forma-1 futam kártyás fizetéseit fogja lebonyolítani. Ezenkívül megállapodtak a bahreini diákok magyar állami ösztöndíjra történő jelentkezéséről is. A miniszter úr a hivatalos eseményekhez már megfelelő protokoll szerinti öltözetet viselt, eltűnt a feliratos póló és a rövid farmer.

A bahreini uralkodó előzetes egyeztetés nélkül fogadta a magyar külügyminisztert, aki a reptéren a lassan klasszikussá váló slimfit póló és farmer rövidnadrág kombóban üdvözölte az őt fogadó öbölországi diplomatákat. A királyi audenciára azonban már unalmas diplomataöltönyre cserélte a slimfit-szerkót.

A külügyminiszternek nem csak spontán találkozói voltak Bahreinben; bejelentette például, hogy a Mol megjelenhessen a bahreini piacon, és megosztotta azt az örömhírt is, hogy a bahreini Formula-1-es nagydíjon a magyar FestiPay biztosíthatja a készpénzmentes fizetési infrastruktúrát. Szijjártó még sűrű programja mellett is szakított időt személyes kapcsolatai ápolására, bahreini kollégájával, Abdullatif barátjával találkozott, akire a legnehezebb időkben is lehetett számítani. A baráti beszélgetést követően pedig arról beszélt, hogy Magyarország és Bahrein egyaránt a globális békepárti többség része, “amely létezik, dacára annak, hogy ezt az európai mainstream média folyamatosan le akarja tagadni”.