A Hamász vezetői elleni vádirat nyilvánosságra hozatala

Az Egyesült Államok kormánya nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői elleni vádiratot, amely a 2023. október 7-én elkövetett terrorista atrocitás miatt került megfogalmazásra.

Az igazságügyi miniszter, Merrick Garland bejelentette, hogy a vádak közzététele az amerikai erőfeszítések részét képezi, melyek célja a Hamász működésének minden elemének célkeresztbe állítása. Garland kiemelte, hogy további lépések várhatóak, és az igazságügyi minisztérium hosszú távon is elkötelezett az amerikaiak elleni gyilkosságokért felelős terroristák üldözésében. „Az életük hátralevő részében üldözni fogjuk azokat a terroristákat, akik felelősek amerikaiak elleni gyilkosságért, ide értve azokat is, akik őket illegálisan eszközökkel látják el” – közölte a Biden-adminisztráció főügyészi posztját is betöltő kormánytag.

A vádirat hét vádpontból áll, és hat személyt nevez meg elkövetőként, köztük a Hamász nemrég kinevezett vezetőjét, Jahja Szinvárt, valamint az izraeli rakétatámadásban meghalt Iszmail Hanijét, a szervezet korábbi vezetőjét. A vádlottak között szerepel Irán, mint a terrorszervezet támogatója, és a Hezbollah fegyveres szervezet is.

A vádat az amerikai adminisztráció egy New York-i szövetségi bíróságánál indította, ami jelenleg szimbolikus jelentőségű, mivel a vádlottak közül három személy halottnak tekinthető, a többiek pedig valószínűleg a Gázai övezet alatti alagútrendszerben bujkálnak.

A vádemelés eredetileg februárban történt, de titokban tartották, remélve, hogy sikerül kézre keríteni a fővádlottat, Iszmail Hanijét. A jogi iratot Garland igazságügyi miniszter hozta nyilvánosságra, miután azonosították a Hamász által túszként tartott amerikai állampolgár holttestét, aki a Gázai övezetben talált hat halott túsz között volt.