Egészségügyi dolgozók ügyeleti terheinek növekedése aggodalmat kelt

Az egészségügyi dolgozókra nehezedő ügyeleti terhek növekedése és a jövedelmek csökkenése miatt aggodalmakat fejeznek ki a szakmai szervezetek. A tervezett jogszabálymódosítás tömeges elvándorlást okozhat a kórházakban, ami súlyosbíthatja a munkaerőhiányt és ronthatja a betegellátás színvonalát.

A Belügyminisztérium által a Magyar Orvosi Kamarához (MOK) eljuttatott tervezet szerint az egészségügyi dolgozók akár hatszor is kötelezhetőek lennének ügyeletre a jelenlegi havi kettő helyett. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna szerint már most is nehezen állíthatóak ki az ügyeletek, és a műtőkben kemény munka folyik ezalatt.

Az ügyeleti díjazás csökkenése különösen a műtéti asszisztensek, betegszállítók, laborasszisztensek havi jövedelmét érintheti negatívan, akiknél az ügyeleti díj 50 vagy akár 200 ezer forintot is jelenthet. A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) korábbi elnöke, Szabad Zoltán szerint a beteghordók többsége a pihenőidejében kénytelen másodállást vállalni a megélhetés érdekében, és ha tovább szorongatják őket, akkor elhagyhatják a pályát.

A tervezet szerint a várandósok és a kisgyermeküket egyedül nevelők is beoszthatók lennének többletmunkára, és ha az ügyeletet hétvége vagy ünnepnap követi, akkor nem járna pihenőidő. A munkáltatók a jövőben csökkenthetnék a két ügyelet közötti pihenőidőt 11 óráról 8 órára, és az ebédidő sem számítana bele a munkaidőbe.

A Magyar Orvosi Kamara a javaslat visszavonását kéri, és jelezte, hogy minden eszközzel fel fog lépni ellene. Az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter egyeztetést tart az orvosi, a gyógyszerészi, valamint a szakdolgozói kamarával és az MSZ-EDDSZ képviselőivel, azonban a FESZ-t és a MOSZ-t nem hívták meg az egyeztetésre.

A tervezett változások következményei között szerepel, hogy a munkáltató által elrendelhető ügyeletek megháromszorozásával nemcsak az orvosok érdekérvényesítő képessége csorbul, hanem az orvosok nyugdíjszerző ideje is csökken. A két szervezet, a FESZ és a MOSZ, közös levélben fejtette ki aggályait Pintér Sándor belügyminiszternek, rámutatva, hogy már most is egyre fogyó szakembergárdával kell ellátni az egyre növekvő beteglétszámot, és a külföldre távozottakat nem sikerül hazacsábítani. Az egészségügyi bérek jelenleg a felét sem érik el annak, mint amit Németországban, Ausztriában kapnak a dolgozók.