Gyomorforgató körülmények egy kecskeméti kínai étteremben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei sokkoló higiéniai állapotokat tártak fel egy kecskeméti kínai étteremben: romlott ételek, hűtőből előmászó rovarok és halott rágcsálók tetemei kerültek elő az ellenőrzés során.

Augusztus 26-án a NAV Bevetési Igazgatósága egy kínai éttermet ellenőrzött Kecskeméten, ahol bár jövedéki jogsértést nem találtak, az étterem higiéniai körülményei teljesen alkalmatlannak bizonyultak az élelmiszer-előállításra. A helyszínen a készítő gépek mögött romlott ételmaradványokat, a hűtőkből kimászó rovarokat és a berendezések alatt elhullott rágcsálótetemeket találtak.

A NAV munkatársai a sokkoló felfedezés után azonnal értesítették a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal munkatársait, akik a vendéglátóhely azonnali bezárását és az élelmiszer alapanyagok megsemmisítését rendelték el. A hatóság a helyszínről készült videót is közzétette honlapján, amelyet a NAV ellenőrei "rémteremnek" neveztek.

A közlemény szerint a NAV hatáskörébe tartozik a jövedéki kis- és nagykereskedők ellenőrzése. A hatóság vizsgálja a működés feltételeinek meglétét, a jövedéki termékek tárolására és értékesítésére vonatkozó előírások betartását, a jövedéki termékek származását, a zárjegyek és tételazonosítók meglétét, azok megfelelőségét és a beszerzésükre vonatkozó szabályok betartását.