Az F-16-os vadászgép lezuhanásának vizsgálata és a légierő parancsnokának menesztése

Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk bejelentette, hogy amerikai szakértők bevonásával vizsgálják az F-16-os vadászgép lezuhanásának körülményeit, melynek során Ukrajna egyik legképzettebb pilótája, Olekszij Mesz életét vesztette.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk pénteken a közösségi oldalakon keresztül közölte, hogy az amerikai gyártású gép augusztus 26-án zuhant le, amikor Oroszország nagyszabású rakéta- és dróntámadást intézett Ukrajna több régiója ellen. Olescsuk elmondta, hogy az állam legfelsőbb vezetése azonnal jelentést kapott a gép katasztrófájáról, és hangsúlyozta, hogy az ilyen incidensekkel kapcsolatos információk háborús körülmények között nem kerülhetnek azonnal nyilvánosságra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy több nyugati média is beszámolt az esetről, mely szerint az oroszországi rakétatámadás visszaverése közben lezuhant egy F-16-os vadászrepülőgép, és Olekszij Mesz pilóta életét vesztette.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij a pénteki haditanácsülésen arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg előrenyomult Oroszország kurszki régiójában, és újabb területeket vontak az ellenőrzésük alá. Ezzel párhuzamosan az orosz erők légicsapást mértek Szumi megyében, és rakétatámadást hajtottak végre Donyeck megyében, ahol többen megsérültek.

Az ukrán légierő szerint az orosz erők 18 Sahid drónnal és egy Iszkander-M rakétával támadták meg Ukrajnát, a légvédelem 12 drónt lelőtt. Az ukrán vezérkar adatai szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 614 ezret, és az ukrán erők több orosz katonai eszközt is megsemmisítettek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken menesztette Mikola Olescsukot, a légierő parancsnokát, egy nappal azután, hogy az ukrán légierő bejelentette az F-16-os vadászgép lezuhanását és a pilóta halálát. Zelenszkij videoüzenetében köszönetet mondott a pilótáknak, de nem indokolta a menesztést. Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy átmenetileg Anatolij Krivonozska altábornagy látja el a parancsnoki feladatokat.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem közölte a gép lezuhanásának okát, csak annyit árult el, hogy a baleset akkor történt, amikor a vadászgép egy orosz célponthoz közelített. Olescsuk korábban arról beszélt, hogy az amerikai partnerek segítenek az incidens kivizsgálásában.