A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nyilvántartásból való törlése

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozata értelmében törölték a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot a nyilvántartásból, és visszavonták az intézmény működési engedélyét, ami 150 diák tanévkezdését teszi bizonytalanná.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott intézmény három nappal a tanévkezdés előtt, péntek reggel kapta meg a határozatot, mely szerint a kormányhivatal július 24-i pénzügyi adatokra és köztartozásokra hivatkozva vonta vissza az engedélyt. A MET szerint az eljárás törvénytelen és kegyetlen, hiszen a szülőknek alig maradt idejük új iskolát találni gyermekeik számára, akik többségében halmozottan hátrányos helyzetűek vagy sajátos nevelési igényűek.

A MET közleménye szerint a főispán álláspontja az volt, hogy a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna a gyerekek és tanulók számára. A szegedi iskola esetében a MET azonnali jogvédelmet kérelmezett, és a határozat felfüggesztését kérte szakértő jogvédő szervezetekkel együttműködve. A szegedi intézmény hétfőtől nyitva áll a gyerekek számára, és pedagógiai felügyeletet biztosítanak a helyzet rendeződéséig.

A kormányhivatal korábban Iványi Gábor által vezetett MET budapesti iskoláit és óvodáját is törölte a nyilvántartásból, a szülőknek pedig levelet küldött, hová írathatják ehelyett szeptembertől a gyerekeiket. Iványi Gábor szerdán tartott sajtótájékoztatóján a fővárosi kormányhivatal döntését értelmetlennek és ördöginek nevezte.

A szegedi iskola egyébként hétfőn adta volna át a pályázati pénzből felújított tornatermét, de a megnyert összeget – a MET számláin lévő összes egyéb pénzzel együtt – júliusban inkasszálta a NAV. Az egyház régóta áll a kormány kereszttüzében, és bár az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is törvényellenesnek minősítette az egyházi státuszuk elvételét, a költségvetésük mintegy negyven százalékától estek el. Iványi elismerte, hogy van tartozásuk a NAV felé, de azt állítja, ezt rendeznék, ha megkapnák a jogszerűtlenül elvont forrásokat.