Putyin Mongóliába látogat, ahol érvényes rá az ICC elfogatóparancsa

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 3-án Mongóliába látogat, annak ellenére, hogy az országban érvényes a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által kiadott nemzetközi elfogatóparancs.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 3-án Mongóliába látogat, ami különös figyelmet érdemel, mivel Mongólia az ICC tagja, amely tavaly elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen ukrán gyermekek Oroszországba deportálása miatt. Az ukrán külügyminisztérium felszólította a mongol hatóságokat, hogy az ICC elfogatóparancsa alapján vegyék őrizetbe az orosz elnököt, amikor Ulánbátorba látogat. A Bloomberg információi szerint az orosz elnök garanciát kapott a mongol féltől, hogy nem szereznek érvényt a letartóztatási parancsnak.

Kreml-közeli források szerint Ulánbátor biztosította Moszkvát, hogy nem fogják letartóztatni Putyint, annak ellenére, hogy az ICC által kiadott elfogatóparancs Mongóliában érvényes rá. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője nyilatkozatában kijelentette, hogy "nincs ilyen problémánk", amikor arról kérdezték, tartanak-e Putyin letartóztatásától, és hozzátette, hogy "nagyon jó viszonyban vagyunk mongol barátainkkal" és "a látogatást, annak minden aspektusát nyilvánvalóan már megterveztük".

Ez lesz az első alkalom, hogy az orosz elnök olyan államba látogat, amely elismeri az ICC joghatóságát, mióta kiadták rá a körözést 2023 márciusában. A BRICS-csúcsra a Dél-afrikai Köztársaságba várták tavaly, de Putyin nem jelent meg, mivel az afrikai ország is az ICC tagja.

Oroszország célja egy új gázvezeték, a Szibéria Eereje 2 megépítése Mongólián keresztül Kínába. A mongol kormány új 5 éves gazdasági tervében azonban nem szerepel a projekt finanszírozása, ami kétségeket ébresztett Peking elkötelezettségét illetően a projekt iránt.

Oroszország 2000-ben aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló római egyezményt, de az orosz parlamentben nem ratifikálták, és miután 2014-ben az ICC megszállásnak nevezte a Krím annektálását, még az aláírást is visszavonták. Az ICC-nek 124 ország a tagja, Magyarország is aláírta a római egyezményt, de törvényként nem hirdették ki, így Magyarországon sem tartóztatnák le Putyint, ha Budapestre látogatna.

Mongólia 2000-ben írta alá és 2002-ben ratifikálta a Római Jegyzőkövet. Mongóliában Putyin amellett, hogy találkozik meghívójával, Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel, részt vesz azokon az ünnepségeken, amelyeket a szovjet és a mongol hadsereg által a japánok felett 1939-ben a halhín-goli csatában aratott győzelem 85. évfordulójáról emlékeznek meg. Az orosz elnök legutóbb 2019-ben járt Mongóliában.