A Barátság kőolajvezeték üzemelése folytatódik

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint Ukrajna továbbra is teljesíti az orosz olaj tranzitjával kapcsolatos kötelezettségeit, ellentétben a korábbi hírekkel, amelyek a Barátság kőolajvezeték leállását vetítették előre január 1-től.

A péntek délutáni bejelentés értelmében a Barátság kőolajvezeték, amely többek között Magyarországot is ellátja orosz kőolajjal, nem áll le január 1-jén. Ez a döntés az európai országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak megfelelően történt. Podoljak korábban azt nyilatkozta, hogy Ukrajna 2025 elején tervezi megszüntetni az orosz kőolaj és földgáz tranzitját, ami aggodalmat keltett a Mol részvényárfolyamában is. Azonban Podoljak későbbi kijelentése szerint ez a korábbi állítás egy félreértés volt, és a kőolajtranzit valójában 2029 végéig, a szerződés lejártáig biztosan folytatódik.

A Barátság II. kőolajvezeték esetében azonban az ukrán elnöki tanácsadó pontosítást adott ki, miszerint a hatályban lévő szerződéseket még teljesítik, de új tranzitszerződéseket már nem engednek megkötni. A Portfolio információi szerint az orosz olajszerződések érdemi része év végéig szól, így a tranzit érdemi része leállhat az év végével.

A gázszállítás terén azonban változások várhatóak, mivel az orosz-ukrán gáztranzitszerződés az év végén lejár, és Ukrajna nem kívánja azt meghosszabbítani. Ez bizonytalanságot okozhat a szállításban és az árak emelkedéséhez vezethet, de nem zárja ki teljesen a gáz érkezését az ukrajnai vezetéken keresztül. Podoljak megjegyezte, hogy Ukrajna kész a szállításra, ha egy európai ország kazah vagy azerbajdzsáni gázt szeretne vásárolni.

A Mol Podoljak korábbi kijelentésére úgy reagált, hogy ebben a témában semmilyen jelzést nem kaptak. Azt is közölték, hogy az ukrán féllel továbbra is meglévő, jó üzleti kapcsolatuk van, és a szállítások is folyamatosak.

Az ukrán elnöki tanácsadó mondataira látványos lefordulást mutatott a Mol részvény árfolyama: 2700 forintról fordultak le, onnan előbb 2630 forintig ereszkedtek, majd felgyorsult az esés.

További részletek a fejleményekről várhatóan hamarosan érkeznek.