„Nem büntetőjogi természetű” – megérkezett a hivatalos jelentés Navalnij haláláról

Hat hónappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála után az orosz hatóságok hivatalosan is megállapították, hogy halála nem volt büntetőjogi természetű, és nem indítanak nyomozást az ügyben.

Az orosz Nyomozó Bizottság által kiadott, mindössze három oldalas jelentés szerint Navalnij halála a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben „betegségek kombinációjának” következménye volt, beleértve az epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladást, valamint a porckorongsérvet. A dokumentum szerint a politikus halálát „aritmogén (szívritmuszavar) jellegű volt”, amelyet a „vérnyomás kritikus emelkedése” váltott ki.

Navalnij február 16-án, egy séta közben lett rosszul, és a helyszínre érkező orvosok már nem tudtak rajta segíteni. Az özvegy, Julija Navalnaja a hivatalos magyarázatot „szánalmasnak” és „gúnynak” nevezte, és azt állítja, hogy a boncolási eredményekhez és a videófelvételekhez való hozzáférés iránti kérelmeket többször is elutasították.

Julija Navalnaja szerint bizonyítékai vannak arra, hogy férjét visszazárták a cellájába, miután rosszul lett, hogy egyedül haljon meg. Az özvegy azt is elmondta, hogy az orosz nyomozók továbbra sem hajlandóak visszaadni Navalnij holmiját a családjának, beleértve ruháit, könyveit, jegyzetfüzeteit, naplóit és még a keresztjét is. Egy videóban beszélve Navalnaja azzal vádolja a nyomozókat, hogy nem adtak meggyőző magyarázatot Navalnij halálának okára, és bejelentette, hogy ügyvédei kifogást nyújtanak be, követelik az összes orvosi dokumentum átadását, valamint büntetőeljárás megindítását.

Egy nappal azelőtt, hogy a börtönhatóság bejelentette Navalnij halálát, a politikus – akit Vlagyimir Putyin első számú ellenségeként tartanak számon – fittnek és jó hangulatúnak tűnt a bírósági videofelvételen közvetített tárgyaláson.

Alekszej Navalnij 47 éves korában halt meg, ahol 19 éves büntetését töltötte. A Kreml tagadja, hogy az orosz államnak vagy Vlagyimir Putyin elnöknek bármi köze lett volna halálához. Navalnijt március 1-jén Moszkvában temették el, a szertartáson felesége nem vett részt. Nemrég a moszkvai városi bíróság törvényesnek ismerte el a Julija Navalnaja ellen kiadott letartóztatási parancsot, amelyet júliusban adott ki első fokon a Baszmannij kerületi bíróság azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja. Az elfogatóparancs ezzel jogerőre emelkedett.

Navalnij a 2011-es moszkvai tüntetések idején vált ismertté mint a rendszerrel szembeni ellenállás központi alakja, és Putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, felfuttatva antikorrupciós alapítványát. 2020-ban novicsokkal mérgezték meg, Németországban kezelték, de hazatért, majd rövidesen börtönbe került. Utolsó videóüzenetében januárban arról beszélt, hogy három évvel ezelőtt azért tért vissza Németországból, mert sem a hazáját, sem a hitét nem akarta feladni. Ki akart állni az elvei mellett, hajlandó volt ezért áldozatokat hozni, mert szerinte áldozat nélkül nincs valódi meggyőződés.

Támadás alatt Belgorod

Eközben csütörtökön megtámadta az ukrán hadsereg a Kolotivka ellenőrzőpont térségét az orosz Belgorod megye határán. Az orosz védelmi minisztériumhoz köthető elemzőház felvételeket is közzétett, ezen tűzharc illetve egy ukrán Kozák típusú csapatszállító jármű látható egy lerombolt határátkelő épület mellett. A támadás éjjel indult és az ukránok átmenetileg át is vették az ellenőrzőpont feletti uralmat. Később orosz ellentámadás indult és az ukrán alakulat visszavonult Szumi megyébe.

Rendkívüli intézkedések orosz részről

Különleges testületet alapít az orosz védelmi minisztérium az orosz határ, határmenti régiók és ezek lakosságának védelmére, a térségbeli stratégia összeállítására. A testület elnöke Andrej Beluszov védelmi miniszter lesz, hatásköre Belgorod, Brjanszk valamint Kurszk régiókra terjed ki, tehát azokra a megyékre, amelyek határosak Ukrajna északi részével. Az orosz vezetés abban bízik, hogy a testület működésének köszönhetően könnyebb lesz a határok védelmi műveleteinek, illetve a határtérségben mozgó orosz csapatok munkájának összehangolása, továbbá a térség civil lakosságának védelme.