Magyarország hatékony minimálbére az EU középmezőnyében

A magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az ország hatékony minimálbére nem olyan gyenge, mint ahogy azt egyes sajtóorgánumok ábrázolják, Magyarország az EU-ban a 17. helyen áll.

A magyar kormányzat kiemeli, hogy a pontos képhez figyelembe kell venni a garantált minimálbért is, nem csak a minimálbért. Jelenleg Magyarországon a minimálbér 266 800 forint, míg a garantált minimálbér 326 000 forint, ami együttesen körülbelül 306 000 forintos hatékony minimálbért eredményez. Az EU átlagos minimálbére 482 000 forint, így Magyarország hatékony minimálbére az EU-ban a 17. helyen áll, és a régióban az élmezőnyben van, megelőzve Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát.

A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az ország hatékony minimálbére az EU középmezőnyében helyezkedik el. Magyarország egyedülálló, kétszintű rendszert alkalmaz a legalacsonyabb bérek esetében, amely a garantált minimálbért és a minimálbért ötvözi.

Az elmúlt évtizedben Magyarország minimálbére lassabban nőtt, mint Romániában, Litvániában és Bulgáriában, így Magyarország csak Bulgária előtt helyezkedik el a minimálbérek tekintetében. Azonban az hatékony minimálbér tekintetében Magyarország magasabb pozíciót ért el.

Az Eurostat adatai szerint 2014 júliusa és 2024 júliusa között Romániában volt a legmagasabb az éves átlagos minimálbér-növekedési ráta az EU-ban, 13,7%-kal, Litvániát 12,3%-kal, Bulgáriát 10,6%-kal, Lengyelországot 9,5%-kal és Csehországot 9,3%-kal követve. Magyarország minimálbére kevesebb mint 8%-kal nőtt átlagosan, ezzel több ország mögé került. Franciaországban, Máltán és Luxemburgban volt a legalacsonyabb az éves átlagos növekedési ráta az EU-ban.

A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza a hatékony minimálbér fontosságát, amely a garantált minimálbér és a minimálbér súlyozott átlaga. Magyarországon több mint kétszer annyi ember kapja a garantált minimálbért, mint a minimálbért. Az EU-ban a hatékony magyar minimálbér a 17. helyen áll, és a régióban az élmezőnyben van, megelőzve Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát.

A Forbes szemléje szerint a nettó minimálbér Magyarországon 177 400 forint, míg Romániában 188 376 forint, így az Európai Unión belül már csak Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér.