Gyurcsány Ferenc Semjén Zsolt nyilatkozatát bírálja

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke nem méltó a kereszténydemokrácia közelébe, mivel nevetgélt a kórházi légkondicionálók elromlása miatt.

Gyurcsány Ferenc szerdai Facebook-bejegyzésében Semjén Zsolt tusványosi nyilatkozatát kritizálta, aki elröhögte magát, amikor az RTL riportere a kórházi klímaberendezések elromlásáról kérdezte. Gyurcsány szerint Semjén, aki magát a magyar kereszténydemokraták elnökének mondja, irgalmas keresztényként nevet azon, hogy a kórházakban a kánikulában nem működnek a légkondicionálók, ezért műtéteket kell elhalasztani és betegek lesznek rosszul.

A DK elnöke szerint Semjén a hitbéli tökéletlenség reprezentációjának iskolapéldája, mivel hitét saját alávalóságának, kisszerűségének, romlottságának fedőtörténeteként használja. Gyurcsány hosszan értekezik a hit, egyház és alkotmányos demokrácia kapcsolatáról, hangsúlyozva, hogy a politikát el kell választani a hittől, amíg a hitelvek nem ellentétesek az alkotmánnyal, és ezt a bíróságnak kell megítélnie.

Gyurcsány szerint Jézus nem akart egyházat alapítani, és bárki, aki ki akarja vonni Jézus egyházát a szabad, nyilvános megítélés alól, az a jézusi örökség és az alkotmányos demokrácia ellen vét. A volt miniszterelnök szerint az igazi probléma nem a "kurzuskeresztény középszer emberekkel" van, hanem azzal, hogy a kormány hamis világot termel újra minden nap, és ezzel gyalázza a hitet.

Gyurcsány Ferenc újabb Facebook-posztjában kifejtette, hogy Semjén Zsolt primitívsége megkönnyítette számára, hogy megossza gondolatait a hitről és a kereszténydemokráciáról. A DK elnöke szerint, ha Isten teremtette volna a kereszténydemokráciát, akkor Jézus Semjén Zsoltot a kereszténydemokrácia közelébe sem engedte volna, mert látta volna, hogy az egy hamis ember, ki valójában juh ruhájába öltözött farkas.

A tartós júliusi forróság első hetében több kórházban is el kellett halasztani műtéteket a klímaberendezések meghibásodása miatt. Az érintett intézmények között szerepel a budapesti Szent János Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, a ceglédi kórház, és a miskolci kórház is.

Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy a kórházak felkészültek a nyárra. Kásler Miklós, a korábbi emberi erőforrásokért felelős miniszter szerint pedig már az ő idejében is végeztek ötvenfokos műtőkben 10-12 órás műtéteket. Semjén Zsolt és Kásler Miklós egyelőre nem reagáltak a felvetésekre.