Dunaszentpál gyászolja polgármesterét, Csontos Attilát

Dunaszentpál falu fekete zászlóval búcsúzik polgármesterétől, Csontos Attilától, aki 46 éves korában hunyt el egy fertőzés következtében.

Csontos Attila 2014 óta töltötte be a polgármesteri tisztséget, és a júniusi választáson harmadszor is győzedelmeskedett, így októberben folytathatta volna munkáját. A tragédia előzmény nélküli volt, egy fertőzés miatt került kórházba, majd elhunyt. Nagy István agrárminiszter is megemlékezett róla közösségi oldalán. Csontos Attila emellett Mosonmagyaróváron kosárlabdaedzőként is dolgozott.

Beszédes volt az a nyilatkozata, amelyet bő egy évvel ezelőtt tett: a polgármesterek körében a kormánytól való függés és a félelem vegyítve jelen van, és sokan attól tartanak, hogy ha kimondják a gondolataikat, akkor településük negatív elbírálás alá eshet. Csontos Attila mindig szakmai alapon fogalmazott meg különvéleményt, ha valamivel nem értett egyet.

A falu korábban is elveszítette polgármesterét tragikus körülmények között. 2003-ban Varga Lajos, a helyi polgármester szívinfarktust kapott úszás közben a Mosoni-Dunában és elmerült. Szabó Károly, aki 2010-ben lett polgármester, szívpanaszok miatt mondott le 2013-ban, miután az árvízi védekezés során túlhajtotta magát és veleszületett szívbetegsége miatt rosszul lett.

A környező településeken is hasonló tragédiák történtek. Mecséren Gerháth Zoltán, az egykori válogatott kézilabdakapus édesapja, 2009-ben hunyt el egy kisebb árhullám védekezése közben. Csaplár Zoltán, Mecsér jelenlegi polgármestere, aki két infarktust is átvészelte, nem köti saját betegségét az árvízi védekezésekhez, és nem indult a következő ciklusban, helyére Füsi Rudolfot választották meg.

Csontos Attila temetését pénteken tartják Dunaszentpálon. A falu és a szomszédos települések polgármesterei a védekezések során hatalmas felelősséget viseltek, és ezek a terhek gyakran nyomást gyakoroltak az egészségükre. Csaplár Zoltán szerint a gát elkészültéig a védekezés terhe a vezetők vállát nyomta, és az ár levonulta után is bőven maradt teendő. A mostani tragédia kapcsán úgy emlékezett vissza Csontos Attilára, hogy ő mindig tudta, mit akar, és a júniusi választás előtt is ingadozott, hogy induljon-e újra, de végül megnyerte a választást. Az időközi választást a polgármester halála miatt kell majd megtartani.