Az ukrán konfliktus és a Túristvándi fejlesztések kudarca

Az orosz támadók állítólag bekerítették az ukrán katonákat Njú Jork faluban, Toreck mellett, ahol az ukrán védők súlyos veszteségek árán is próbálnak kitörni az orosz körgyűrűből. Njú Jork falu már körülbelül két hete áll heves támadás alatt, ahol az orosz légierő szárnyasbombákat is bevetett. Az ukrán kormány aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, és a falu neve miatt régóta feszültség tapasztalható az orosz hadsereg és az amerikai város között.

Az orosz katonák személyes telefonokat szegeztek le egy oszlopra egy donbászi bunkerben, valószínűleg az ukrán elektronikus felderítés megakadályozása érdekében. Ez a drasztikus intézkedés az orosz csapatok koncentrációjának felderítését és a következő támadásokat hivatott megelőzni. A személyes okostelefonnal rendelkező katonák szigorú büntetése akár 15 napos fogva tartás is lehet. A telefonok leszegezése nem új taktika, hiszen a háború előtt néhány orosz laktanyában már megfigyelték ezt a módszert.

Egy rakétatámadás ért egy kórházat Kelet-Ukrajnában, Harkiv városában, amelynek következtében egy klinika épülete megrongálódott. A harkivi régió kormányzója a Telegramon keresztül jelentette be kedden, hogy két ember sokkos állapotban van, és lehetnek emberek az épület romjai alatt. Az ukrán légvédelem jelentése szerint kedd reggel két Iskander-M és két H-59 típusú orosz rakétát, valamint 15 támadó drónt semmisítettek meg, amelyeket Oroszországból indítottak. A helyi kormányzó szintén beszámolt 13 iráni gyártmányú drón megsemmisítéséről a Mikolajiv régióban.

Túristvándban, a magyar-ukrán határ közelében, jelentős mennyiségű EU-s támogatást különféle fejlesztési projektekre osztottak ki, azonban sokan közülük kudarcot vallottak. Több mint 100 millió magyar forint EU-s támogatás ellenére olyan projektek, mint egy új óvoda, piac, húsfeldolgozó üzem, étterem és vendégház, röviddel a megnyitás után bezártak. Az átláthatóság hiánya és a hiányzó dokumentáció miatt nehéz megérteni, hogy miért buktak el ezek a beruházások. A korábbi polgármester, aki betekintést nyerhetett a projektekbe, megtagadta az információk nyújtását, és a jelenlegi polgármester sem tud hozzáférni a projektaktákhoz. Valószínű, hogy az önkormányzatnak állami segítségre lesz szüksége a pénzügyi nehézségek miatt. Katus Eszter újságíró a Klubrádióban kiemelte, hogy a rossz tervezés lehetett a források rossz kezelésének kulcsa, ami fenntarthatatlan projektekhez és az EU-s és állami erőforrások pazarlásához vezetett.