Kamala Harris hivatalosan is demokrata elnökjelölt, vezet a közvélemény-kutatásokban

Kamala Harris alelnököt a Demokrata Nemzeti Bizottság delegáltjai közel egyhangú döntéssel választották meg demokrata elnökjelöltnek, és a közvélemény-kutatások szerint jelenleg vezet a republikánus Donald Trump volt elnökkel szemben.

Jaime Harrison, a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke bejelentette, hogy a párt delegáltjai – közel egyhangú döntést hozva – Kamala Harris alelnököt választották demokrata elnökjelöltnek. A volt kaliforniai szenátor a voksok 99%-át zsebelte be az ötnapos virtuális voksolás végére, ezzel hivatalossá vált az elnökjelöltsége. A párt vezetősége tájékoztatott arról, hogy augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartott demokrata jelölőgyűlésen egy szimbolikus, "ünnepi" szavazást is tartanak majd.

A küldötti szavazás előrehozását egy módosított ohiói választási törvény jelöltállítási határideje miatt döntötték el, bár az ohiói határidőt végül kitolták. Kamala Harris július 21-én szállt be az elnökválasztási versenybe, miután Joe Biden amerikai elnök a párttársai nyomására a visszalépés mellett döntött. Harris a várakozások szerint ma fogja bejelenteni alelnökjelöltjét, akivel ezután Philadelphiában fognak először közösen színpadra lépni. A két végső esélyes Josh Shapiro pennsylvaniai és Tim Walz minnesotai kormányzó.

A közvélemény-kutatások szerint Kamala Harris vezet a republikánus Donald Trump volt elnökkel szemben. A RealClearPolling átlagában 0,2 százalékponttal, míg a FiveThirtyEight összesítésében közel 2 százalékponttal áll előrébb. Nate Silver által készített előrejelző modell szerint augusztus 4. óta Harris nagyobb győzelmi eséllyel rendelkezik az elnökválasztáson. A RealClearPolling összegzésében csak tegnap vette át a vezetést a demokrata jelölt, és az utóbbi időben záródó olló arra enged következtetni, hogy Harris jobb esélyekkel nézhet elébe a november 5-i elnökválasztásnak. A Cook Political Reportnál továbbra is Trump viszi a pálmát, míg a New York Times átlagában döntetlen a verseny, az Economistnél pedig Harris áll az élen.

Azonban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Harris fordulatot hozott az amerikai Demokrata és Republikánus Párt küzdelmében. Joe Biden visszalépése előtt stabil lemaradást mutatott Donald Trump republikánus jelölt magabiztos fölényéhez képest, de augusztus elejére már maga mögé utasította az Egyesült Államok korábbi elnökét. A Morning Consulting szerint a republikánus jelölt és a regnáló kormány alelnöke között mindössze két százalékpontnyi különbség volt, míg a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint Harris 44–42 arányra vezetett népszerűségben. A The Economist adatai szerint is Kamala Harris vezeti a versenyt 1 ponttal.

A Harris-Trump párosítást a korábbi Biden-Trump párosítással összehasonlító közvélemény-kutatások többnyire ugyanazt a demokratabarát tendenciát mutatják. A csatatérállamokra vonatkozó adatok szerint is Harris következetesen javít Joe Biden korábbi teljesítményén. A felmérések szerint az alelnök jobban teljesít az amerikai elnöknél a fiatalok, a feketék és a latinok szavazói körében, amelyektől Biden 2020-as győzelme függött.

Összességében tehát Biden visszalépése óta nincs egyértelmű esélyese a Fehér Házért zajló versenyfutásnak, de a legújabb adatok alapján Kamala Harris lassan népszerűbbnek bizonyul, mint Biden. A november 5-i elnökválasztáson egyelőre szoros küzdelemre lehet számítani.