Óriási eredményt villantott a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele az első félévben 419,69 milliárd forint lett, ami 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, míg az adózott eredmény több mint kétszeresére, 138,2 milliárd forintra nőtt.

A gyógyszergyártási szegmens bázisévet 14,1 százalékkal meghaladó árbevételének köszönhetően nőtt a bevétel, amit a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletrész eladása követően csökkenő nagy- és kiskereskedelmi árbevétel részben ellensúlyozott. A konszolidált árbevétel majdnem 99 százalékát a gyógyszergyártási szegmens adta. Orbán Gábor vezérigazgató szerint négyből három üzletág erős kétszámjegyű növekedést ért el, és a generikus üzletág is jelentős bővülést mutatott a második negyedévben. Az éves célkitűzések teljesítése felé haladnak jól. Az adózott eredmény növekedését a nem realizált, nem készpénz jellegű árfolyamnyereség pozitív hatása is támogatta, szemben az egy évvel ezelőtti nagy árfolyamveszteségekkel. A Richter 2024 első félévében 21 milliárd forint árfolyamnyereséget könyvelt el, szemben az egy évvel ezelőtti 49 milliárd forintos árfolyamveszteséggel. A gyógyszergyártás bevétele 2,15-2,25 milliárd euró körül alakulhat 2024-ben. A nőgyógyászati üzletág, a biotechnológiai üzletág és a neuropszichiátriai üzletág is jelentős növekedést ért el. A Budapesti Értéktőzsdén a Richter részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 10 380 forint, a legalacsonyabb 8420 forint volt, a papír ára hétfőn 1,45 százalékos csökkenéssel, 9855 forinton zárt.

Orbán Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több akvizíciót is végrehajtottak Nyugat-Európában, amivel több gyógyszer jogait is megszerezték. A vállalat stabil környezetben tud adózni, és jó évet zárhatnak, ha nem szakad rájuk újabb különadó, magas infláció vagy árfolyam-volatilitás. Az első féléves árbevétel 413 milliárd forint volt, a tisztított EBIT 22 százalékos növekedés után 136 milliárdra nőtt, míg a szabad pénzáramlás közel 70 milliárddal emelkedett. Az árfolyamhatás 1,5 év után volt ismét pozitív. A vállalat felvásárolta a csőd szélére került belgiumi Mithrát, amellyel közös fejlesztést vittek, és ezzel együtt egyes készítmények jogait, valamint a stábot is megszerezték. A menopauza-piac sztárja lehet a Donesta fejlesztése miatt, amely növelni fogja a kutatás-fejlesztésre fordított összeget. A generikus gyógyszerek terén is van tér a fejlődésre, különösen a véralvadás és a kardio területén. A vállalat nyit Nyugat-Európa felé, és a költségszintet úgy tudják menedzselni, hogy közben nem árazódik ki a piacról. A nőgyógyászati területen vannak lehetőségeik, mert a nagy gyógyszercégek elkezdtek kivonulni erről a területről. A Richter több szakembert is el tudott hozni a Bayertől, és korai szakaszban kapcsolódnak be a kutatásba, amit a liège-i kutatóközpont tesz lehetővé. A Richter árfolyama az elmúlt napokban nőtt, a piac pedig úgy tűnik, jól fogadta a pénzügyi jelentést, kedden a vállalat árfolyama 2,5 százalékos pluszt mutatott.

A nőgyógyászati üzletágban kulcsfontosságú lépések történtek, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a Richter egyik készítményre benyújtott törzskönyvi engedélykérelmét, az engedélyt a várakozások szerint meg is fogják kapni. A rubel gyengülésének hatása lassan mérséklődik, míg a gyengébb forint minden üzletág esetében némi hátszelet adott a második negyedéves értékesítésnek. Az árfolyamhatás miatt, az első félévben 6 milliárd forint pluszt könyveltek el.

A különadó kivezetéssel kapcsolatban Orbán Gábor azt válaszolta az Economxnak, hogy szerencsésen elkerülték az extra profit adót 2025-től. De már eddig is 70 milliárd forintot fizettek be, kétszer 28 milliárdot és 2014 első félévében újabb 14 milliárdot. A negatív hírek között kiemelte, hogy egy fázis 2-ben lévő obezitás molekula kutatását abbahagyták, és elengedtek egy preklinikai fázisban lévő molekulát is.