A városi fák leveleinek keménysége veszélyezteti a táplálékláncot

Egy friss tanulmány szerint az egész éjszakára égve hagyott utcai lámpák miatt a növények levelei olyan keménnyé válnak, hogy a rovarok nem tudják megenni őket, ami veszélyezteti a táplálékláncot és a városi biológiai sokféleséget. A The Guardian által ismertetett kutatás rámutat, hogy a városi ökoszisztémákban lévő fák levelei sokkal kevesebb rovarkárosodást szenvednek el, mint a vidéki területeken lévő fák, és a Frontiers in Plant Science szaklapban közzétett tanulmány szerint ez a jelenség a fényszennyezésnek köszönhető.

Dr. Shuang Zhang, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és a tanulmány szerzője szerint a városi fák levelei általában kevés jelét mutatják a rovarkároknak a természetes ökoszisztémákhoz képest. A kutatók Peking két leggyakoribb fafajánál, a japánakác és az amerikai kőris esetében vizsgálták a jelenséget, és megállapították, hogy az éjszakai mesterséges fény a levelek szívósságának növekedéséhez vezet.

A kutatáshoz 30 mintavételi helyet választottak ki, ahol egész éjjel közvilágítás van, és közel 5500 levelet vizsgáltak meg olyan tulajdonságok szempontjából, mint a méret, a szívósság, a víztartalom, valamint a tápanyagok és a kémiai védekező anyagok szintje. A kutatók azt találták, hogy minél nagyobb volt a megvilágítás mértéke, annál keményebbek voltak a levelek.

A kutatók szerint a mesterséges fénynek kitett fák meghosszabbíthatják a fotoszintézis időtartamát, ami a levelek keményedéséhez vezethet. Ez a jelenség akár egy teljes városi ökoszisztémát is befolyásolhat, hiszen ha kevesebb a növényevő rovar, akkor a rájuk vadászó rovarokból is kevesebb lesz, emiatt a rovarokkal táplálkozó madarak száma is csökkenhet.

A kutatás korlátozott volt, hiszen csak egy városra és két fafajra terjedt ki, és a kutatók kiemelték, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy pontosan miért reagálnak így a fák a mesterséges fényre. Azonban a légköri szén-dioxid mennyiségének növekedése is a levelek keményedéséhez vezet, így a városi környezetben a fák extrán érintettek lehetnek ebben a folyamatban.

A mesterséges fény globálisan közel 10 százalékkal növelte az éjszakai fényerőt, és a világ lakosságának nagy része minden éjszaka fényszennyezést tapasztal. A tudósok azt gyanították, hogy a nagy mennyiségű mesterséges megvilágításnak kitett növények a védekezésre összpontosítanak, nem pedig a növekedésre, és keményebb leveleket hoznak létre több vegyi védővegyülettel. A rovarok számának csökkenése az elmúlt évtizedekben megfigyelt globális minta, amire a kutató szerint jobban oda kellene figyelnünk. A mesterséges fény hatásainak teljes megértéséhez további kutatásokra lesz szükség.