Nagy-Britanniában zavargások törtek ki a szélsőjobboldali tüntetések során

A hétvégi brit tüntetések során több városban is összecsapások történtek, ahol a rendőröket téglákkal, székekkel, palackokkal és hordókkal dobálták meg. A zavargások hátterében egy tragikus esemény áll, amikor Southportban egy 17 éves fiú három kislányt halálra késelt egy Taylor Swift tematikájú tánc- és karkötőkészítő workshopon.

Szombaton több brit városban, köztük Liverpoolban, Hullban, Bristolban, Manchesterben, Stoke-on-Trentben, Blackpoolban, Nottinghamben és Belfastban erőszakos cselekményekbe torkolltak a szélsőjobboldali demonstrációk. A rendőrség több helyen is összecsapott a tüntetőkkel, és több rendőr is megsérült a zavargások során.

A pénteki tüntetések után szombaton több rendőr megsebesült, amikor a tüntetők tárgyakkal dobálták meg őket. A rendőrség a Liverpool belvárosában történt „súlyos rendzavarásban” sérült meg. Liverpoolban a legnagyobb volt a zavargás, ahol a rendőrökre téglákat, üvegeket és egy fáklyát dobtak, egyiküket székkel fejbe találták, egy másikat pedig lerúgták a motorjáról.

A zavargásokat követően Keir Starmer brit kormányfő a miniszterekkel tanácskozva kijelentette, hogy a rendőrség a „maradéktalan támogatását” bírja, hogy fellépjen a „szélsőségesekkel” szemben. A miniszterelnök szintén megígérte, hogy a kormány „teljes támogatását” megadja a rendőri erőknek az „extrémisták” ellen.

Az erőszakos incidensek hétfőn kezdődtek Southportban, ahol a ruandai szülőktől Cardiffban született, 17 éves Axel Muganwa Rudakubana három kislányt halálra késelt egy táncrendezvényen. A támadás miatt összesen 3 gyerek vesztette életét, egy 9, egy 6 valamint egy 7 éves gyerek. A halálos áldozatokon kívül pedig 5 másik sérült gyerekről, és két sérült felnőttről számoltak be. A támadó személyazonosságával kapcsolatos téves információk terjedése után szélsőjobboldali csoportok tüntetéseket szerveztek országszerte.

Yvette Cooper belügyminiszter kijelentette, hogy az erőszakos rendzavarók „megfizetik a tettük árát”, és hogy bűnözők erőszakcselekményeinek nincs helyük Nagy-Britannia utcáin. Az őrizetbe vett több mint 90 ember között vannak azok, akik üvegeket dobáltak, üzleteket fosztogattak, és rendőröket támadtak meg.

Liverpoolban a zavargások a kora reggeli órákban is folytatódtak, tűzijátékokat lőttek ki a rohamfelszerelést viselő rendőrök felé. A város Walton városrészében felgyújtottak egy könyvtárat, és a zavargók megpróbálták megakadályozni a tűzoltókat az oltásban. Továbbá üzleteket törtek fel, és több kerekes kukát is felgyújtottak.

A hatóságok megerősítették, hogy a felfordulások közepette több rendőr is megsérült, kettőt kórházba is szállítottak - az egyiket feltehetően orrcsonttöréssel, a másikat pedig állkapocstörés gyanújával.

Bristolban a tüntetők és az ellentüntetők néztek farkasszemet. A rasszizmus ellenes csoportot sörösdobozokkal dobálták meg, és néhány ellentüntetőt a rendőrök gumibotokkal támadtak. Az Avon és Somerset-i rendőrség közölte, hogy a városban tizennégy embert vettek őrizetbe. Manchesterben hasonlóan verekedés volt a rendőrökkel, és legalább két őrizetbe vételről beszámoltak. Belfastban két embert vettek őrizetbe, miután a mecset előtt tüntetők tárgyakat dobáltak az újságírókra, korábban pedig betörték egy kávézó ablakait.

Hullban négy embert állítottak elő és három rendőr sebesült meg, amikor egy csoport tüntető meg akart rohamozni egy szállodát, amelyben menedékkérők laktak.

Péntek este Sunderlandben is több száz bevándorlásellenes tüntető kövekkel dobálta meg a rohamfelszerelésben lévő rendőröket egy mecset közelében. Járműveket borítottak fel és felgyújtották egy autót valamint egy rendőrőrshöz közeli területet is.

Vasárnapra további tüntetéseket terveznek országszerte.