Új funkciók a Google Térképen és a Waze-ben

A Google Térkép és a Waze alkalmazások új frissítéseket kaptak, amelyek jelentősen megkönnyítik a közlekedést és a navigációt. A Google Térkép mostantól lehetővé teszi a rendőrautók, sebességmérők és egyéb közúti veszélyek jelentését, míg a Waze az új funkcióival még több közlekedési információt szolgáltat a felhasználóknak.

A Google Térkép újításaival a felhasználók jelenthetik a rendőrautók jelenlétét és a baleseteket, amelyek aztán láthatóvá válnak mások számára a térképen. Ez a közösségi alapú megközelítés segít elkerülni a potenciális közlekedési bírságokat, amelyeknek összege jelentősen megemelkedett Magyarországon augusztus 1-jétől kezdődően. A Google Térkép ezenkívül pirossal kiemeli az úticélként megadott épületet, megmutatja a bejárat helyét és a közelben található parkolókat is.

A Waze alkalmazás is bővült új funkciókkal, amelyek között szerepel a köztéri kamerák jelenlétét jelző szolgáltatás, ami figyelmezteti az autósokat a sebességkorlátozások megszegésére és egyéb szabálytalanságokra, mint például a be nem kapcsolt biztonsági öv vagy a telefon használata vezetés közben. A Waze mostantól lezárt képernyővel is használható, hangjelzéseket adva a telefon ilyen állapotában is.

A Google Térképen a navigáció közben a jobb oldali menüsor kiegészült egy sárga háromszöget ábrázoló ikonnal, amelyre kattintva gyorsan jelenthetjük az útlezárásokat és baleseteket. Az alkalmazások a felhasználók, forgalmi szenzorok és történeti forgalmi minták adatait felhasználva nyújtanak pontos és friss információkat a vezetőknek.

Ezek a valós idejű jelentési funkciók céljukban a vezetési biztonság és hatékonyság növelését szolgálják, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak útvonalaikkal kapcsolatban. Az új funkciók hozzájárulnak a közlekedési élmény javításához, és segítenek a felhasználóknak tájékozottabbá válni az útviszonyokról.

A Google Térkép egyik újdonságának köszönhetően a jövőben könnyebben tudják jelenteni a felhasználók a közösség számára, ha valamilyen problémát látnak az útjuk során. Eddig ehhez a kijelző aljáról kellett felfelé húzni az ott lévő információs panelt, majd ezután kezdődhetett meg a bejelentés. A Google ezt most egyszerűsíti, hogy a felhasználóknak könnyebben és biztonságosabban tudjanak információt adni arról, ha például egy balesetet látnak. Ehhez egy külön gombot vezet be a cég a kijelző jobb oldalán, amire ha rányom az ember, kiválaszthatja, hogy milyen típusú problémát észlelt.

A Waze-hez is készített egy frissítést a Google. Az alkalmazásban már eddig is jelenthették a felhasználók, ha valamilyen közlekedési kamerát láttak az úton, a jövőben azonban azt is részletezhetik, hogy pontosan milyen típusú kameráról van szó: a sebességet méri, a biztonsági öv becsatolását figyeli-e, a tiltott sávhasználatot felügyeli vagy esetleg másfajta funkciót tölt be.

Emellett egy újfajta forgalmi eseményt is lehet majd jelezni a többi felhasználónak, amit valós időben láthatnak. Ilyen például az, ha koncert vagy felvonulás miatt van ideiglenes korlátozás egy útszakaszon. Az alkalmazás ezeken kívül a jövőben akkor is értesítést küld a felhasználó mobiljára, ha az épp le van zárva. Persze ez csak azokra az értesítésekre vonatkozik, amelyek valamilyen veszélyt jeleznek az úton.

A Google közlése szerint heteken belül minden felhasználó megkapja majd a funkciókat, így az androidos eszközökre, valamint az iPhone-okra telepített változatot is érdemes lesz a frissítések miatt nézegetni. A Waze újdonságait őszig minden felhasználó megkapja majd, így az androidos és az iPhone-os verzió frissítésére is érdemes lesz odafigyelni.