Joe Biden személyesen is részt vesz Kamala Harris kampányában

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy személyesen is részt kíván venni alelnöke, Kamala Harris elnökválasztási kampányában, jelenleg azonban csak telefonon tudott csatlakozni Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.

Biden, aki az elnökjelöltségtől való visszalépése óta először szólalt meg a nyilvánosság előtt, kijelentette, hogy "nem megy sehova", és kitölti az elnöki mandátumát, ami 2025 januárjáig tart. Az elnök vasárnap jelentette be, hogy nem vállal be még egy ciklust, és Kamala Harris támogatására szólított fel. Az Associated Press hétfő esti felmérése szerint Harris már meg is szerezte a demokrata delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez, több mint az 1976 delegált jóváhagyását kapva meg, ami az első szavazási fordulóban elegendő szavazatot jelent a jelölés megszerzéséhez. Barack Obama, Bernie Sanders és Nancy Pelosi egyelőre nem álltak ki Harris mellett, azonban a kaliforniai küldöttség Nancy Pelosi volt házelnök javaslatára egyhangúlag döntött arról, hogy beállnak Kamala Harris mögé.

Kamala Harris, aki megfizethető lakhatást, méltányos béreket és a középosztály megerősítését ígérte választási programjában, élesen bírálta Donald Trumpot, mondván, hogy egykori kerületi ügyészként "ismeri a fajtáját". Az alelnök arról is beszélt, hogy elnökjelöltsége mögé beállt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, és bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás érkezett. Azonban Fekete Rajmund Amerika-szakértő szerint a demokraták esetleg csak egy "kamikaze-jelöltet" áldoznak be a kampányban, és Kamala Harrisből egy ilyen jelölt válhat, aki mögé a következő választásra építenek fel egy új jelöltet.

A Demokrata Párt szabályai szerint azonban Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelöltséget, hanem a jelöltállító konvención a delegáltak szavazatai döntenek. A párt augusztus 19. és 22. között tartja meg az elnökjelölő országos gyűlését Chicagóban, ahol eldől, hogy Harris lesz-e hivatalosan is a párt elnökjelöltje. Fekete Rajmund hozzátette, még az is lehetséges, hogy több jelölt is bejelentkezik, de mostanra kijelenthető, hogy nem valószínű, hogy Harrisnek akad komoly vetélytársa az augusztus végi demokrata nemzeti konvencióig.

Az Amerika-szakértő úgy gondolja, hogy a merényletkísérlet óta Donald Trump pozíciói tovább erősödtek, és bárki is lesz a demokraták jelöltje, nem tudnak majd a korábbi republikánus elnök ellen negatív kampányt folytatni, mint azt eredetileg tervezték. A republikánusok kihasználhatják, hogy Biden visszalépésével megkérdőjeleződött az eddigi alkalmassága is az elnöki poszton.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint nem érte hatalmas meglepetés az amerikai választókat, Joe Biden visszalépését már beárazták. Úgy véli, hogy Kamala Harris jelöltsége logikusnak tűnik több okból is, de vannak ellenérvek is, és több okból nem feltétlenül ideális jelölt az alelnök. A demokraták problémája valójában az, hogy nincs sok jó alternatíva a számukra.

Friss közvélemény-kutatások szerint azonban Kamala Harris csúnyán kikapna Donald Trumptól, ha most lennének a választások. Az On Point Politics/SoCal Research vasárnapjának kutatása szerint Trump a szavazatok 51%-ával nyerne, míg Harris csak 43%-ot gyűjtene be. A Morning Consult kutatása szerint a republikánus jelölt 47%-kal győzne Harris 45%-ával szemben. Ezek a számok azt mutatják, hogy Harrisnek még sokat kell dolgoznia, ha meg akarja fordítani a közvéleményt a kampány során.

Biden hétfő este köszönetet mondott a kampánycsapatának, és úgy fogalmazott: „azt hiszem, jól döntöttünk”. Hozzátette, hogy a név változott, de a küldetés nem, és arra kérte a kampánycsapatát, hogy teljes erővel dolgozzanak Harris megválasztásán. Jen O'Malley Dillon, Biden kampányigazgatója folytatja, ő fogja irányítani Harris elnökválasztási kampányát is. Az elnök a tervek szerint kedden tér vissza a Fehér Házba, és az elnöki mandátuma utolsó hat hónapját ígérete szerint elsősorban annak szenteli, hogy véget vessen a gázai háborúnak, és hazahozza a Hamász által Gázában tartott túszokat.

A CBS News/YouGov felmérése szerint a demokrata szavazók 83%-a helyesli Joe Biden visszalépésről szóló döntését, és 45%-uk úgy véli, hogy ezáltal jobbak az esélyeik Donald Trump legyőzésére. A demokraták túlnyomó többsége Biden örökségét is kedvező fényben látja, 82% szerint kiváló vagy jó. A teljes lakosság 71%-a egyetért Biden visszalépésével, és a demokraták 60%-a egyetértene Kamala Harris jelölésével. A pártfüggetlen szavazók harmadának egyelőre nincs határozott véleménye arról, hogy Harris vagy más legyen a demokraták jelöltje.

Soros György is beállt Kamala Harris mögé, miután Joe Biden lemondott elnökjelölti posztjáról. Az alelnök mögé állt többek között Hillary Clinton, Gavin Newsom és Soros György is, akiket sokan a legesélyesebb demokrata elnökjelöltnek tartanak. Soros György Democracy PAC-je 10 milliót adott a Future Forward Political Action Commitee-nek, további 5,6 millió dollárt pedig az American Bridge-nek, akik szintén a progresszív jelölteket támogatják. Harris kampánycsapata szerint Biden visszalépése után 49,6 millió dollárt gyűjtöttek össze. Emellett az elemzők szerint Harris könnyedén meg tud szerezni két nagy szavazói csoportot a pártnak, a nőket és a feketéket. Jamie Patricof filmrendező és demokrata adományozó szerint Harris elpusztítaná Trumpot egy vitában. Mivel ő része volt Biden kampányának, hozzáfér a fennmaradó több, mint 96 millió dollárhoz is – egy új jelöltnek viszont a nulláról kéne kezdenie.

Kamala Harris rekorddöntő adománygyűjtésbe kezdett, miután Joe Biden helyére lépett. Az alelnök kampányának első 24 órájában több mint 81 millió dollár gyűlt össze, ami a valaha volt legnagyobb, egy nap alatt bezsebelt összeg az Egyesült Államok elnökválasztásainak történetében. A kampányszóvivő, Kevin Munoz szerint hétfő estig már 100 millió dollár gyűlt össze, a felajánlások 62%-a pedig első alkalommal adományozóktól származik. A Future Forward, a demokraták legnagyobb kampányszervezete (egy úgynevezett szuper PAC) bejelentette, hogy az első 24 óra alatt 150 millió dollárnyi kötelezettségvállalást szerzett olyan adományozóktól, akik elbizonytalanodtak vagy nem kötelezték el magukat korábban. Harris első 24 órás adománygyűjtése felülmúlta a Donald Trump által beszedett 50 millió dollárt is, ami közvetlenül az elítélése után folyt be a republikánus zászlóvivőhöz.

Bernie Sanders progresszív szenátor szerint Kamala Harrisnek az "elfelejtett" amerikaiak szükségleteivel kell foglalkoznia, csak így tudja megnyernie az idei elnökválasztást a republikánus Donald Trumppal szemben. Sanders, aki korábban Joe Biden és Kamala Harris ellenfele volt a demokrata előválasztáson, hangsúlyozta, hogy Harrisnak beszélnie kell azoknak az embereknek a szükségleteiről, akikről oly sok éven át megfeledkeztek. Sanders szerint egy olyan Demokrata Pártra és elnökjelöltre van szükség, aki a dolgozó emberekért is harcolni fog, és ha Harris ezt megteszi, akkor szerinte nagyszerű kampánya lesz.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris amerikai alelnök Washingtonban 2024. július 4-én)