A Medián felmérése szerint csökkent a Fidesz, nőtt a Tisza Párt népszerűsége

A Medián legújabb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága csökkent, míg a Tisza Párté nőtt. A választók körében a Fidesz 42,8%-ra esett vissza a korábbi 44,8%-ról, míg a Tisza Párté 30,7%-ra nőtt a korábbi 29,6%-ról.

A jelenség, amit "győztes húzásnak" neveznek, továbbra is érvényesül, hiszen a megkérdezettek 44%-a a Tisza Pártot tartja a valódi győztesnek, szemben a Fidesz 28%-ával. A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség támogatottsága 9%-ra emelkedett az előző 8%-ról. A teljes népesség körében a Fidesz 32%-on áll, míg a Tisza Párt 21%-on, és a megkérdezettek 27%-a nem részesít előnyben semmilyen pártot. A válaszadók többsége, 53%-a kormányváltást szeretne, csupán 38% támogatja a jelenlegi kormányt. A felmérést július 4. és 10. között végezték, ezer fő reprezentatív mintán, és a hibahatár +/- 3,5%.

A Medián felmérése szerint a Fidesz–KDNP és a Tisza Párt közötti különbség 12 százalékpontosra csökkent a június 9-i Európai Parlamenti választások után. A Fidesz jelenleg 43%-on, míg a Tisza Párt 31%-on áll. Ez a változás jelentős, mivel egyre többen látják a Tisza Pártot az EP választások valódi győzteseként. A politikai érdeklődéssel rendelkezők körében ez az arány még magasabb, 66% tekinti a Tisza Pártot győztesnek. Ez a közvélemény változása arra utal, hogy a Magyar Péter vezette Tisza Párt valódi változást hozhat a kormányzásban.

A Tisza Párt jelentős mandátumokat szerzett az Európai Parlamenti választásokon, és csatlakozott az Európai Néppárt (EPP) csoportjához Manfred Weber támogatásával. Tarr Zoltán, a Tisza Párt képviselője, az EPP szóvivője lesz a Kulturális és Oktatási Bizottságban. További Tisza Párt tagok, Magyar Péter, Gerzsenyi Gabriella és Kulja András is alelnöki pozíciókra kerültek jelölésre. A Fidesz és a KDNP korábban az EPP tagjai voltak, de a KDNP kilépett a Tisza Párt csatlakozása után.