Lassan termálvíz lesz a Balatonból, Németh Lajos szerint jön az újabb felmelegedés

A Balaton vízének hőmérséklete a héten várható felmelegedés következtében jelentősen emelkedni fog, Németh Lajos meteorológus előrejelzése szerint.

A TV2 Mokka című műsorában elhangzottak alapján a Balatonnál szerda reggel még kellemes időjárás volt tapasztalható, de a meteorológus szerint egy erős felmelegedés áll előttünk. Németh Lajos megjegyzése szerint a hétvégére a tó vizének hőmérséklete néhol akár a 29 fokot is elérheti.

A Tények oldalának beszámolója szerint a tartós déli áramlásnak köszönhetően Észak-Afrika felől forró levegő érkezik hazánkba, ami tovább fokozza a hőhullámot. Németh Lajos szerint a következő tíz napban csak elszórtan várható frissítő zápor, jelentős változásra nem kell számítani.

A keddi napon Baján megdőlt a napi melegrekord, ahol 38,1 fokot mértek, ami jelzi az időjárás rendkívüli melegét. A meteorológus figyelmeztet, hogy a következő napokban még emberpróbálóbb hőségre kell készülni, pénteken és szombaton a déli vidékeken akár a 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Azonban a 2007. július 20-án, Kiskunhalason felállított 41,9 Celsius-fokos abszolút rekordot nem valószínű, hogy megdöntik.