Varga Mihály nem kertel, ez a valóság szerinte a magyar gazdaságról

„Meg merem kockáztatni, hogy év végén a helyzet kedvezőbb lesz annál, mint hogy 4,5 százalékos hiánnyal zárjunk, hiszen egy olyan költségvetési pályán vagyunk, amelynél tartható a hiánycél” – nyilatkozta az Indexnek Varga Mihály. A pénzügyminiszter részletesen bemutatta, hogyan látja a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, és külön kiemelte, szerinte a lakosság napjainkban teljesen racionálisan viselkedik.

„A kormány egy hosszú előkészítő szakaszt követően úgy döntött, hogy azok a szereplők, akik a háborús helyzetből kifolyólag nem várt előnyöket élveznek, a megnövekedett kiadásokhoz járuljanak hozzá” – így összegezte az Indexnek Varga Mihály azt, hogy augusztustól védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak és pénzintézetnek, amely extraprofitra tett szert. A kormány ettől az intézkedéstől csak az idei évre 400 milliárd forint plusz bevételt vár.

Az már a kormány döntése, hogy a bevételek milyen típusú kiadásokat fedeznek, „de alapvetően az a legfontosabb, hogy a mostani helyzet kedvezményezettjei nagyobb teherviseléssel járuljanak hozzá a kiadásokhoz”. Varga Mihály elmondása szerint továbbra is az a cél, hogy azon a három éves pályán maradjon a magyar költségvetés, ami idén 4,5, jövőre 3,7 és 2026-ban pedig már 3 százalék alatti hiányt eredményez.

Nem is tehetnénk másképp, hiszen az Európai Bizottság döntései alapján várhatóan hét országgal szemben indul túlzottdeficit-eljárás, és ezek között Magyarország is megtalálható. „Őszre már olyan terveket kell letenni a bizottság asztalára, ami vázolja, hogyan tudunk a hiánycsökkentő pályán maradni.” A hatályba lépő új típusú eljárás részletszabályait még nem tisztázták, jelenleg úgy lehet számolni, hogy a korábbi eljárásoktól eltérően szeptember végéig be kell nyújtani a középtávú nemzeti strukturális programot.

Ezt értékeli a Bizottság, a megnövekedett hiányra várhatóan nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak, 4 éves átmeneti időt adnak arra, hogy a költségvetési hiány fokozatosan csökkenjen. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedni tud.

Varga Mihály az Index kérdéseire részletesen kifejtette, míg 2013-tól a világjárványig javuló és kiszámítható környezetben végezhették a fiskális politikához kapcsolódó munkájukat, addig az elmúlt négy évben a gazdaságpolitika teljesen átalakult. Napjainkban előfordul, hogy csak rövid távú válaszokat lehet adni.

„Ám a tervezésnél nem spórolhatjuk meg, hogy megvizsgáljunk 3-5 éves periódusokat és a Pénzügyminisztérium pontosan ezt teszi, amikor konvergenciaprogramot készít.” A tárcavezető szerint a kormány továbbra is arra törekszik, hogy ezek a hosszú távú, a tervezést jobban lehetővé tevő időszakok világos horizontot adjanak a gazdaság szereplőinek, legyen szó akár családokról, akár a vállalkozásokról.

Varga Mihály szerint a türelmes és következetes gazdaságpolitika, ami ösztönözheti a gazdasági szereplőket a fogyasztásra. Ez azért fontos, mert a magyar adórendszer fogyasztás alapú. Amennyiben nem elégséges a fogyasztás, úgy az nehézségeket szül a költségvetés bevételi oldalán. „Az óvatossági motívum pedig lassabban oldódik, még akkor is, ha reálbérekben növekedés könyvelhető el. Ezt mindenki láthatja a kiskereskedelmi forgalomban, nem olyan felpattanás történik, mint ahogy azt korábban vártuk. Megjegyzem: ezt az ipari termelés legutóbbi adatai alá is támasztják, a magyar lakosság teljesen racionálisan viselkedik, az óvatosság indokolt”.

A pénzügyminiszter az Indexnek kiemelte, ennek ellenére a költségvetés a korábban meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már azon a pályán van, amit kitűzött: eddig 675 milliárd forintnyi beruházást halasztottak el, és Varga Mihály szerint még bőven van tartalék: „2000 milliárd forint fölött van az állami beruházási szektor, itt arról a beruházási összegről beszélek, amit idén finanszíroz a költségvetés”.

A védelmi hozzájárulás támogatja a költségvetést, de ezen túl is vannak még eszközeink. A mozgástér bővebb, ott vannak az állami vállalatok kiadásai és bevételei, ezeket is tudja a kormány saját hatáskörben módosítani. Azonban nem indokolt semmiféle kapkodás, átgondolatlanság. Meg merem kockáztatni, hogy év végén a helyzet kedvezőbb lesz annál, minthogy 4,5 százalékos hiánnyal zárjunk. Egy olyan költségvetési pályán vagyunk, amelynél tartható a hiánycél.

Varga Mihály szerint a legutóbbi vizsgálatánál az Európai Bizottság nem foglalkozott az egyes országok államadósság arányaival. Alapvetően a hiány szerkezetét vizsgálta: mennyire kiugró, mennyi egyszeri tétel alkotja és van-e lehetőség arra, hogy visszaálljon a korábbi 3 százalék alatti szintre. „Magyarország, az elmúlt négy év magas államháztartási hiányszintje miatt egyelőre olyan kategóriában található, amelyben intézkedéseket vár el a bizottság” – összegezte Varga Mihály.

Varga Mihály szerint abban, hogy a rezsivédelem miatt napjainkban az európai szinten Magyarországon fizetik a családok a legkisebb terhet, a költségvetésnek a finanszírozása oroszlánrészt játszott. „Azt, hogy a foglalkoztatás magas szinten van, és nincs tömeges munkanélküliség, a vállalatok rugalmasságán túl szintén a költségvetés, a fiskális politika teherviselő képessége eredményezte. Ahogy azt is, hogy Magyarországnak semmiféle finanszírozási problémái nem merültek fel az elmúlt hónapokban vagy években, ellentétben 2008-cal” – húzta alá. 

Arra a kérdésünkre, hogy tudja-e garantálni az idei hiánycélt és meg tudja-e ígérni, hogy azon már nem módosítanak, a tárcavezető megjegyezte: „A kormány a korábban meghozott intézkedésekkel csökkenő pályára állította az államháztartás hiányát. A védelmi hozzájárulás nyilván segíteni fog abban, hogy ezek a célok könnyebben valósuljanak meg. Ma azt tudom mondani, hogy a következő fél évben nem indokolt olyan intézkedés, ami lényegesen beavatkozna ezekbe a folyamatokba”.