Tizenéves hősök mentették meg a Tiszába esett horgászt

Két bátor tinédzser mentette meg egy 57 éves pesti horgász életét, aki egy csónakból esett a vízbe a Tiszán. A helyi fiatalok, Lakatos Ádám és Dandás Zoltán, a kis kunsági falu hőseivé váltak azáltal, hogy az áradó folyóba ugrottak a bajba jutott férfiért.

A múlt vasárnap történt eset során a 15 és 19 éves fiúk éppen a folyóparton tartózkodtak, amikor észrevették a bajba jutott horgászt. A két tinédzser a stégen napozott, fürdött és lányokkal flörtölt, mikor egy furcsa társaság felkeltette a figyelmüket. A helyzet súlyosságát felismerve azonnal cselekedtek, és a vízbe ugrottak, hogy kimenthessék a fuldokló pecást.

A kis kunsági falu lakói hősként ünneplik Lakatos Ádámot és Dandás Zoltánt a bátorságukért és gyors cselekvésükért. Ha nem lettek volna a parton, és ha nem tanultak volna meg jól úszni, a Tisza egy újabb áldozatot követelt volna. A fiatalok bátorsága és önzetlen segítsége mentette meg a horgász életét, miközben a bajba jutott férfi barátai tehetetlenül nézték a történteket.

A rosszaság, na az visz majd a bajba! Hányszor hallották vajon a fiúk a szülői, tanári intelmet? Vajon gondolták volna a felnőttek, hogy a jó értelemben vett csibészség valamikor majd életet menthet? Az biztos, kell ahhoz bátorság, hogy az ember egy fuldokló pecás után ugorjon a szőkén örvénylő Tiszába, betoji kisfiúk ilyet nem csinálnak. Lehet, hogy a két ifjú hős, akik néhány napja életet mentettek, kicsivel korábban még az iskola mellé jártak, istenbizony azt is el tudom képzelni, hogy már a sört is megkóstolták és lehet, hogy egy cigibe is beleszívtak suttyomban. Amikor azonban dönteniük kellett életről vagy halálról - ide értve a sajátjukat is - helyén volt a szívük. És csak ez számít.

Ilyenkor nem érdekes, hány intő van az ellenőrzőben, hogy talán néha puskáznak a pad alatt, vagy nem mindig raknak rendet a szobájukban. Nem fontos, hogy poros cipővel futnak be a konyhába, és hogy fél órával később érnek haza a megbeszélt idő után. Vagy ha legközelebb mégis ez történik, és netán vizes lesz a nadrágjuk, már nem azt kérdezik tőlük odahaza, hol jártál már megint, hanem azt: újra megmentettél valakit?

A Tisza menti régiókban azonban nem csak a hősies cselekedetekre van szükség, hanem az aszály elleni küzdelemre is. A Duna–Tisza közén már most súlyos a helyzet, ahol a hőség és az aszály hatására a kukoricát éppen a virágzás idején éri a sokkhatás, és a napraforgó is kezd felszáradni a gyengébb földeken. A 36–38 fokos kánikula, amely egészen szombat estig tart, tovább súlyosbítja a mezőgazdasági növények helyzetét, és a jövő héten sem várható jelentős hőmérséklet-csökkenés. Az ország többi részén a napraforgó még bírja a hőséget, de hetekig víz nélkül ez a növény sem képes ellenállni a kánikulának. Az állományok javában virágoznak, a déli megyékben már van, ahol el is virágzottak.