Romániai munkavállalók tömeges elvándorlása

Egyes nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ vagy a Világbank felmérései szerint 3 és 5 millió közé tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldre költöztek és ott vállaltak munkát, ami a román lakosság 18,2 százalékát tette ki 2017-ben, és az arány azóta is romlott.

A romániai helyzet különösen aggasztó, mivel a közvetlen térségben Romániában és Lengyelországban a legmagasabb a hazautalások értéke. Romániában 2022-ben 8 660 millió dollár értékben történtek ilyen jellegű tranzakciók, míg Magyarországon ez az összeg 3 589 millió dollár volt. A magyar adatok a régióban nem kiugróak, a cseh értékekhez hasonlítanak leginkább. A hazautalások jelentős összegeket tesznek ki a közép-kelet-európai országokban, és a magasabb munkabér a leggyakoribb oka a külföldi munkavállalásnak. Nincs olyan ország, ahol ne lenne jellemző a külföldre való munkavállalás, de ha ez munkaerőhiányt okoz, akkor már vészhelyzetről beszélhetünk.

A román adatok folyamatos növekedést mutatnak, bár a Covid-járvány és hasonló krízisek idején kisebb visszaesések is megfigyelhetőek. Magyarországon a KSH adatai szerint 2024 júniusában 108 ezer fő vállalt külföldön munkát. Románia esetében nehezebb megbecsülni a külföldi munkavállalók számát, mivel a román statisztikai hivatal honlapján nem található erről információ.

A hazautalt összegek nagyságánál a munkabér mennyisége meghatározó, és fontos tényező az is, hogy a küldő egyedülálló vagy családos-e. Egyedülállók esetén egyszerűbben elkülöníthető a hazautalt összeg a havi büdzséből, mint egy család esetében. A gyakoriságra hasonló tényezők lehetnek hatással, és érdemes figyelembe venni az ünnepeket és évszakokat is.

Az Ukrajnában ragadtak számára nagy segítséget jelentenek a hazautalt pénzek, különösen a téli időszakban, amikor megnő a fűtésszezon miatti kiadások. A hazautalt összegek növelhetik a belső fogyasztást, ami élénkítheti az ukrán gazdaságot. Hosszú távú hatások között említést érdemel, hogy az ilyen tranzakciók jelentős mennyiségben képesek meghaladni az adott országba áramló FDI-t vagy fejlesztési segélyeket, hozzájárulva a GDP növekedéséhez.

Ukrajnában 2014 és 2022 között évente átlagosan 13 142 millió dollár értékben történtek hazautalások, 2021-ben pedig rekordösszeg, 18 060 millió dollár érkezett az országba. A 2023-as évre vonatkozóan még nincsenek pontos adatok, de becslések szerint a hazautalások összege 15 700 millió USD körüli volt. A visszaesés oka lehet, hogy a 2022-es támadások után többen hagyták el Ukrajnát családjukkal, így kevesebb pénzt küldenek az otthon maradottaknak. Emellett a menekültek között sok volt a nő, gyerek és időskorú, akiknek nehezebb elhelyezkedniük.