Pedagógusok Covid miatti táppénz-kiegészítése

Sok pedagógus csak az utóbbi hetekben kapta meg a koronavírus miatt járó táppénz-kiegészítést, amelyet még 2022-ben igényeltek. A kormány 2020 szeptemberében jelentette be, hogy a munkahelyükön megfertőződő pedagógusok teljes táppénzt kapnak, azonban az érintettek közül néhányan csak mostanában részesültek ebben az ellátásban.

A Népszava cikke szerint egyes pedagógusoknak hosszú hónapokat, sőt akár két és fél évet kellett várniuk a táppénzük kiegészítésére. Egy érintett például 2022 januárjában került karanténba, de a kiegészítést csak néhány napja, 2023-ban utalták át számára. Több kollégája is hasonlóan járt, sokan már el is felejtették, így meglepetésként érte őket, hogy utalást kaptak a tankerületi központtól.

A járvány kezdete óta a pedagógusoknak lehetőségük volt arra, hogy a táppénzüket 100 százalékra egészítsék ki, amennyiben igazolni tudták, hogy a fertőzést munkahelyükön szerezték meg. A kormány által bejelentett intézkedés szerint a teljes táppénz két részletben került kifizetésre: először a fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzre voltak jogosultak, a maradék 40 százalékot pedig a megbetegedéssel kapcsolatos eljárás lezárása után kapták meg a pedagógusok. Az igényléshez bizonyítani kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, illetve a hatóságok csak a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, az otthon elvégezhető teszteket nem.

A táppénz-kiegészítés elbírálását a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya végezte, és a folyamat során a munkavédelmi hatóság értesítette a Fővárosi Kormányhivatalt, amely aztán tájékoztatta a Magyar Államkincstárt és a tankerületi központokat a foglalkozási betegség elfogadásáról. A tankerületi központ válaszában a bürokratikus eljárásrendet okolta a késlekedésért, és azt is jelezték, hogy nem volt elég ügyintéző az igények elbírálásához.

A Klebelsberg Központ a Népszavának adott válaszában kifejtette, hogy nem áll rendelkezésükre információ arról, hogy országos szinten hány esetben történt meg a száz százalékos táppénz kifizetése, mivel a pedagógusok munkáltatói a tankerületi központok, és ezektől az adatokat nem gyűjtötték össze. A Kelet-Pesti Tankerület példáján keresztül azonban kiderült, hogy foglalkozási megbetegedés jogcímén mintegy 200 munkavállalónak fizettek eddig 100 százalékos táppénzt, ami megközelítőleg 33,8 millió forintot jelent.