Oroszország nem vesz részt az ukrán békekonferencián

Oroszország elutasította az Ukrajna által tervezett második békekonferencián való részvételt, amelyre Kijev szerette volna meghívni Moszkva képviselőjét is.

A The Kyiv Independent szerint Ukrajna egy második békekonferenciát tervez, amelyre Oroszország képviselőjét is várták volna, azonban Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Oroszország nem vesz részt a konferencián. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban felvetette, hogy a konferenciára meghívnák Oroszországot, de hozzátette, kétséges, hogy Vlagyimir Putyin elnök részt venne rajta.

A Bloomberg információi szerint Ukrajna még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt szeretné megrendezni a találkozót. Az első békekonferencia Svájcban zajlott június 15-én és 16-án, amelyre Oroszország nem kapott meghívót.

Zelenszkij egy 10 pontos békejavaslatot tett közzé, amely szerint a békefeltétel az, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki az általuk elfoglalt ukrán területekről, beleértve a Krím félszigetet is. Putyin viszont azt követeli, hogy Ukrajna adja át azokat a négy megyét (Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon), amelyeket Oroszország 2022 szeptemberében annektált, bár ezek közül egyik sincs teljes orosz ellenőrzés alatt.