Palesztinokat zár ki a Skype-ból a Microsoft

A Microsoft érdemi indoklás nélkül megfosztja azon palesztin felhasználókat szolgáltatásaitól, akik Gázába telefonálnak a Skype segítségével. A cég állítása szerint a döntés nem függ attól, hogy ki hová telefonál.

A BBC jelentése szerint a palesztinok, akik külföldről, például az Egyesült Államokból próbálnak Gázába telefonálni, a Skype-ot részesítik előnyben, mivel a hagyományos mobilszolgáltatókhoz képest költséghatékonyabb megoldást nyújt. A Skype fizetős verziója lehetővé teszi, hogy a hívások a gázai hagyományos mobilhálózatokon is fogadhatók legyenek, ami különösen hasznos, mivel a régióban az internetkapcsolat gyakran megszakad a háborús helyzet miatt.

Azonban a Microsoft most megszakítja ezen felhasználók digitális életét, akiknek e-mail fiókjai akár 15-20 éve is működtek. Salah Elsadi, az Egyesült Államokban élő palesztin férfi például arról számolt be, hogy hirtelen kizárták a Skype-ból, és emellett elvesztette hozzáférését minden más Microsoft által nyújtott szolgáltatáshoz, amelyek a Hotmail (Outlook) fiókjához kapcsolódtak. Elsadi szerint a banki szolgáltatásaihoz sem tud hozzáférni, mivel azok is ezen az e-mail címen keresztül voltak elérhetők. A Microsoft csak annyit közölt vele, hogy megsértette a felhasználási feltételeket, de nem részletezte, hogy pontosan melyeket.

A BBC beszámolója szerint Elsadi nem az egyetlen, aki hasonló helyzetbe került; a brit közmédia 20 külföldön élő palesztinnal beszélt, akik hasonló tapasztalatokról számoltak be. Az érintettek attól tartanak, hogy a Microsoft tévesen a Hamász terrorszervezet tagjaiként azonosította őket, bár ők maguk tagadják, hogy bármilyen kapcsolatuk lenne a szervezettel.

A Microsoft nem adott konkrét választ a BBC érdeklődésére, csupán annyit közöltek, hogy nem blokkolnak hívásokat, vagy tiltanak ki felhasználókat régiós okokból, hanem csak akkor, ha csalárd tevékenység gyanúja merül fel. Az érintett felhasználóknak a fellebbezést ajánlották.