Magyar Péter ukrán felvezetéssel érkezett meg Kijevbe és látogatást tett a rakétatalálatot kapott gyermekkórháznál

Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke, a hétfői orosz légitámadást követően bejelentette, hogy Kijevbe utazik, és csütörtök hajnalban érkezett meg a konvojjal, amely adományokat szállított az ukrán fővárosba.

Magyar Péter a hétfői orosz légitámadást követően jelentette be, hogy Kijevbe utazik, és adományokat visz magával. A politikus csütörtök hajnalban érkezett meg a konvojjal az ukrán fővárosba, ahol ukrán felvezetéssel, a kihalt városon keresztül jutottak el a céljukhoz. Magyar Péter élő bejelentkezést ígért a reggeli órákban, amelyet eredetileg kijevi idő szerint 10.00 órakor, magyar idő szerint 9.00 órakor terveztek, azonban biztonsági okokból magyar idő szerint 11.00 óra körülre kellett halasztani.

A TISZA Párt alelnöke szerint a konvoj 15 millió forint értékű pénzbeli adományt és jelentős mennyiségű orvosi felszerelést, gyógyszert, higiéniai eszközöket, tartós élelmiszert, valamint baba-mama csomagokat szállított. Az adományokat a Medspot Alapítvány és a TISZA Párt kijevi és kárpátaljai humanitárius látogatásához ajánlották fel.

Az adományokat három kisbusszal, egy szállító járművel, a közönségkedvenc Ricsivel, valamint két mentőautóval szállították az ukrán fővárosba. Magyar Péter a bejelentkezés elhalasztása alatt ellátogatott az emlékfalhoz, ahol a háborúban elhunyt ukrán áldozatokról emlékeznek meg. A politikus hangsúlyozta, hogy nem politikai vezetőkkel, hanem a civilekkel szeretnének találkozni, és a segítségnyújtásra koncentrálnak.

Magyar Péter csütörtökön délelőtt a rakétatalálatot kapott kijevi gyermekkórháznál is tett látogatást, ahol a kórház igazgatójával beszélgetett a támadásról és annak utóéletéről. Az igazgató elmondta, hogy a támadás napján ketten haltak meg, köztük egy orvos és egy civil, továbbá nagyjából 300 ember sérült meg, négyen súlyos állapotban vannak. Gyerekek is megsérültek, de közülük nem halt meg senki, leginkább az orvosokat érte a támadás. Az igazgató szerint a támadás a teljes infrastruktúrát megbénította, nem volt víz, és az áram is elment, ami miatt az oxigénellátás is megállt. A támadás után rögtön evakuálták a gyerekeket, és elkezdtek dolgozni a helyreállításon.

Magyar Péter kijelentette, hogy a magyar nép érti, és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét, amit nemzetközi egyezmények is garantálnak. A politikus hangsúlyozta, hogy ők is békét szeretnének, de nem magánrepülőkkel látogatnak diktátorokat, és nem folytatnak titkos tárgyalásokat, hanem konkrét tettekkel akarnak segíteni. Magyar Péter szerint a TISZA Párt ukrajnai missziója azt bizonyítja, hogy a békét támogatják, elítélik a háborút, ugyanakkor elítélik az orosz agressziót és a háborús bűncselekményeket. A politikus hozzátette, hogy ezzel a látogatással bebizonyították az ukrán testvéreinknek, és az ukrajnai magyaroknak, hogy számíthatnak Magyarországra, amikor a rossz és a jó között kell választani.

Magyar Péter magyar idő szerint csütörtök hajnalban, háromnegyed 2 körül érkezett meg Kijevbe. Egy korábbi posztja szerint azért nem előbb, mert az egész országra légiriadót rendeltek el, egy MiG-31-es orosz gép pedig be is lépett az ukrán légtérbe. Később is volt egy légiriadó az út során, ekkor orosz drónokról és becsapódó rakétákról írt a politikus. Kijevből először csütörtök reggel jelentkezett be, ahol az ukrán háború áldozatainak emlékfalánál járt.

A TISZA Párt korábban nem sűrűn adott ki közleményeket világpolitikai témában, Magyar Pétert pedig korábban kritizálták is az ukrajnai háború ügyében elmondottak miatt. Hétfőn viszont a párt határozottan állást foglalt, és a leghatározottabban elítélte a kijevi gyerekkórház elleni orosz rakétatámadást. Ezután jelentette be Magyar Péter, hogy Kijevbe utazik, és azt is közölte, hogy 15 millió forint, valamint rengeteg segélycsomag érkezett hozzájuk felajánlásként a humanitárius látogatás előtt.