Újraszámolás-gate: Karácsony előnyben

A Népszava szerint szerdán tovább nőtt Karácsony Gergely előnye a főpolgármester-választáson, 191 szavazattal vezet Vitézy Dávid előtt. A legfrissebb információk szerint azonban Karácsony Gergely előnye körülbelül 220 szavazatra emelkedett az újraszámlálás után. A Telex információi szerint a jelenlegi főpolgármester előnye több mint 100 szavazattal nőtt kihívójával szemben, és az újraszámlálás során vagy nem találtak eltérést a korábban megszámolt szavazatoktól, vagy csak néhány szavazatnyi különbség mutatkozott. A 444 – a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagját megnevezve forrásként – úgy tudja, 23 kerület adatainak összesítése után Karácsony körülbelül 220 szavazattal vezet a kihívó Vitézy Dávid előtt.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt szerda kora este Facebook-oldalán arról írt, hogy egy újlipótvárosi szavazókörben az eredmény 134 szavazattal az ő javára változott, de másutt fordított helyzet is előfordult. Vitézy öt kerületben is csökkenteni tudta a hátrányát Karácsonyhoz képest, azonban csak kis mértékben. A VIII. kerületben 9 szavazatos, a IX. kerületben 11 szavazatos, a X. kerületben 7 szavazatos, a XV. kerületben 11 szavazatos, míg a XIX. kerületben 9 szavazatos előnyt szerzett. Hozzátette, hogy az érvényesnek minősített, de hibásan máshoz számolt szavazólapok száma eléri az 1200-at, ami a köztük lévő eredeti 41 szavazatnyi különbség harmincszorosa.

A fővárosi szavazókörök kétharmadában már újraszámolták a szavazatokat, és csütörtökön a maradék egyharmad következik nyolc kerületben. A végeredményt várhatóan pénteken hirdeti ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), miután az érvénytelennek átminősített és a vitatható szavazatokat megvizsgálják. Az érvényes szavazatok között is előkerültek érdekességek, például egy rúzsfolttal ellátott szavazólap, amely Karácsony Gergelynek szólt, és érvényesnek minősült, mivel a megfelelő helyen szerepelt a két egymást keresztező vonal.

Az újraszámlálás előzménye, hogy a június 9-i önkormányzati választáson nagyon szoros volt a verseny Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között, ahol Karácsony 324 szavazattal nyert. Az érvénytelen szavazatok magas száma miatt Vitézy újraszámlálást kezdeményezett. A Fővárosi Választási Bizottság a fellebbezés után elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, amely csökkentette Karácsony előnyét, de a választás végeredménye nem változott.

A Kúria döntése nyomán, amely az Alkotmánybíróság Vitézy alkotmányjogi panaszának helyt adása után született, az NVB-nek a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot is újra kell számolnia. Vitézy Dávid már a főpolgármester-választás végső eredménye előtt kezdeményezte az újraszámlálást, ami az érvénytelen szavazatoknál meg is történt, ám a végső eredményen ez nem változtatott. Karácsony ennek ellenére benyújtotta a korábban beígért, a szavazás megismétlésére vonatkozó kérelmét, de ezt elutasították. Vitézy IV. és VII. kerületre vonatkozó ismétlési kérelmét is elutasították, az alkotmányjogi panaszának viszont helyt adtak, így ennek nyomán a Kúria elrendelte, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat.

Az újraszámlálás utolsó napján a VIII., IX., és XII. kerületben az érvénytelen vagy a két jelölt között felcserélt szavazatok száma elhanyagolható volt, bőven 10 alá esett. A számlálás során a VIII. kerületben megközelítőleg 25 000, a IX. kerületben több mint 23 000, a XII. kerületben 29 530 érvényes szavazatot számoltak újra, és a munkában mindhárom kerületben 40-50 ember vett részt. A Kúria július 7-én rendelte el, hogy az NVB-nek újra kell számolnia a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatokat, miután az Alkotmánybíróság helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön másodszor is döntött a főpolgármester-választás ügyében, és visszautasította azt a panaszt, amely az érvényes szavazatok újraszámlálását támadta meg. Az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa szerint az indítványozó nem fejtett ki alkotmányjogilag értékelhető érvelést, így a panasz nem tartalmazott érdemi vizsgálatot megalapozó indoklást. Alkotmányjogi szakértők szerint az ügy jogi része eldőlt, de az NVB határozatát bírósági felülvizsgálati kérelemmel ismét meg lehet támadni a Kúriánál, majd a Kúria újabb végzését alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságnál.

Az újraszámlálás után a Nemzeti Választási Bizottságnak a Kúria útmutatása szerint újabb határozatban kell megállapítani a főpolgármester-választás végeredményét. Amennyiben pénteken megszületik az NVB választási eredményt megállapító határozata, az – minden jogorvoslat igénybevétele esetén – legkésőbb július végén lesz jogerős.

: Népszava, Telex, Vitézy Dávid Facebook-oldala, Nemzeti Választási Bizottság, Fővárosi Választási Bizottság, Kúria, Alkotmánybíróság : 444, Népszava : Telex, Népszava : Telex, Nemzeti Választási Bizottság : Telex, Nemzeti Választási Bizottság, Kúria, Alkotmánybíróság : Index : Alkotmánybíróság, MTI : 24.hu : 24.hu : Telex, Nemzeti Választási Bizottság, Kúria, Alkotmánybíróság : 444, Nemzeti Választási Bizottság