Kötelező lesz a rollerbiztosítás

Július 16-tól kötelezővé válik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) számos mikromobilitási eszköz számára, beleértve az elektromos rollereket is. Az elektromos rollerek tulajdonosai évente átlagosan 5960 forintos díjat fizetnek majd, és a biztosítások nagy részét két nagy szereplő, a K&H és a Signal kínálja.

Az elektromos rollerek kötelező biztosításának bevezetése országszerte érvényes, nem csak a nagyvárosokban élőkre. A szerződések 39 százaléka a fővárosi vagy megyeszékhelyi lakosokhoz, míg a maradék 61 százalék a vidéki településeken élőkhöz köthető. A díjak számításakor több tényezőt is figyelembe vesznek, mint például az életkor, a lakóhely, valamint az elektronikus kommunikáció vállalása vagy a jármű bérleti státusza.

Az Insura.hu vezérigazgatója, Kozma Gábor szerint a biztosítók által meghirdetett díjak igen széles skálán mozognak, 5 ezer és 468 ezer forint között. Néhány biztosító, mint az Alfa, Gránit, Posta és Uniqa, magas díjakat szabnak, ami arra utalhat, hogy ezek a társaságok még kivárnak a piaci feltételek tisztázódásáig, és csak formálisan tesznek eleget a törvényi kötelezettségnek. Emiatt a piacot jelenleg csak néhány biztosító uralja.

A statisztikák megcáfolják azt a nézetet, hogy az elektromos rollereket elsősorban fiatalok használnák. A szerződők 79 százaléka 35 év feletti, és 20 százalékuk már betöltötte az 55. életévét is. A budapesti rolleresek magasabb, átlagosan 8500 forintos díjjal kötik meg a biztosításukat, ami jól mutatja a biztosítási díjak változatosságát az ország különböző részein.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a következő elektromos rollerekre vonatkozik: amelyeknek tömege meghaladja a 25 kilogrammot, tervezett sebessége pedig a 14 km/órát, illetve azok is, amelyek ez alatti tömegűek, amennyiben a jármű tervezési sebessége meghaladja az óránkénti 25 kilométert.