Kijevi gyermekkórházat ért légicsapás: Halálos áldozatok száma háromra emelkedett

Meghalt egy fiú a hétfői, kijevi Ohmatgyit gyermekkórház elleni támadásban, ezzel háromra nőtt a légicsapás halálos áldozatainak száma. Az ukrán Pravda szerint a kijevi fővárosban hétfőn történt a háború kitörése óta a legpusztítóbb támadás, ahol a halálos áldozatok száma meghaladta a harmincat, a sebesülteké pedig a 110-et. Azonban a kórház igazgatója szerint a támadás során egyetlen gyermek sem halt meg, azonban egy orvos életét vesztette, aki először biztonságba helyezte a gyerekeket, majd visszament az óvóhelyről, hogy megnézze mindenkit levitt-e, ekkor érte találat a kórházat.

A Kreml és az orosz dezinformációkra nyitott magyar kormánymédia azt állítja, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta okozta a pusztítást, azonban a szakértők a becsapódásról készült felvételek és a helyszíni vizsgálatok alapján egyértelműnek tartják, hogy egy orosz KH-101-es rakéta találta el a kórházat. Moszkva továbbra is azt állítja, hogy ukrán légvédelmi rakéta okozta a károkat.

Magyar Péter, aki Magyarországról több mint húszmillió forint adományt és több természetbeli adományt hozott magával, megérkezett Kijevbe, és ellátogatott a súlyosan megrongálódott gyermekkórházhoz. Magyar a kórháznál találkozott az intézmény igazgatójával, Volodimir Zsovnirral, aki elmondta, hogy ez a legnagyobb gyermekkórház Nyugat-Európában. Magyar Péter a hétfői támadás után jelentette be, hogy adománygyűjtésbe kezd a kórház javára és szerda hajnalban elindult Kijevbe, hogy azokat személyesen adja át az intézmény vezetésének.

„Elképesztő hálásak vagyunk” – mondta élő bejelentkezésében csütörtök délelőtt Magyar, mivel több mint húszmillió forint pénzadományt és egyéb tárgyi adományokat is hoztak Magyarországról. Az intézményvezető továbbá elmondta, hogy nem ez az első rakétatámadás, ami érte a háború alatt a kórházat, de ez az eddigi legsúlyosabb. A rakétacsapás egy olyan részleget érintett, ahol a transzplantációra váró, gyomorbeteg gyerekek tartózkodtak.

Az igazgató szerint a támadás napján ketten haltak meg: egy orvos és egy a parkolóban tartózkodó civil. Összesen nagyjából 720 gyermeket ért csapás, ebből 300 ember sérült meg, négyen súlyos állapotban vannak. A támadás a teljes infrastruktúrát megbénította, nem volt víz, és elment az áram is, ami miatt az oxigénellátás is megállt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, őszinte részvétét fejezte ki a magyar nép nevében a történtek miatt, és hangsúlyozta, hogy a magyar nép érti és tudja, hogy Ukrajnának joga van megóvni a területét. Az igazgató szerint Ukrajnának békére és barátokra van szüksége, és úgy gondolja, Magyar a barátjuk. Magyar Péter kijelentette, hogy ők is szeretnének mielőbbi békét és a barátságukat ajánlják. Mint mondta, ugyanúgy békét szeretnének, mint a világ nagy része, de ehhez szerinte tettek kellenek.

Lehet persze luxusrepülőkkel diktátortól diktátorig repülni, és olyan tárgyalásokat folytatni, amelynek a tartalmáról igazából senki nem tud, vagy lehet konkrét lépéseket tenni

– mondta Magyar, hozzátéve, hogy ők a konkrét tettekben hisznek, és ezekkel lehet elérni a békét. Szerinte ezzel a látogatással bebizonyították „az ukrán testvéreinknek, és az ukrajnai magyaroknak, hogy számíthatnak Magyarországra, amikor a rossz és a jó között kell választani.”

Volodimir Zsovnir, a kórház igazgatója elmondta, hogy a gyerekeket nem tudják gyógyítani az onkológián, elvitték őket egy másik kórházba, további ápolást ott kapnak. Magyar Péter hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetem felajánlotta a segítséget, amelyről tudnak Ukrajnában.

Rengeteg magyar programról tudunk, amelyben civil emberek segítenek

– mondta az igazgató, majd hozzátette, „nagyon köszönöm a segítséget és remélem hogy Magyarország érti, hogy Ukrajna veszélyben van”.

„Mit szeretne Ukrajna? Békét és barátokat, mert barátok nélkül nem tudunk nyereséget szerezni és ellátni a békét"– fogalmazott Volodimir Zsovnir, aki megköszönte Magyar Péternek a látogatást és a rengeteg adományt, és úgy érzi, igaz barátok lettek.

Egy gyermekkórházat ért brutális rakétatámadás

Korábban beszámoltunk arról, hogy Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadás áldozatai lettek, és amelyekben az eddigi információk alapján 31 ember veszítette életét.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök megtorlást ígért a kijevi ohmatditi kórházat – az ország első számú gyermekonkológiai központját, amely kulcsszerepet tölt be az ország legbetegebb gyerekeinek ellátásában – ért közvetlen rakétatalálatért.

El kell számoltatni Oroszországot ezért a terrorcselekményért, Putyint pedig a csapások elrendeléséért. Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezi a polgári infrastruktúrát, köztük a gyermekkórházat ért orosz csapás miatt

– közölte az ukrán elnök.