Észak-Korea katonai küldöttséget küldött Oroszországba

Észak-Korea katonai delegációt küldött Oroszországba, ami aggodalmat váltott ki Dél-Koreában a biztonságukat illetően, különösen miután az ország vezetője, Kim Dzsong Un stratégiai partnerségi szerződést írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Radio Free Asia értesülései szerint az észak-koreai állami média jelentése alapján a küldöttség tagjai "katonai oktatók", akiket Kim Kum Csol, a Kim Ir Szen Katonai Egyetem elnöke vezet. A jelentés nem részletezte az utazás célját és időtartamát.

Ez a fejlemény egy hónappal követi azt az eseményt, amikor Putyin elnök Észak-Koreában járt, és "átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést" írt alá Kim Dzsong Unnal.

A dél-koreai külügyminisztérium reagálásában hangsúlyozta, hogy minden olyan együttműködés, amely segítheti Észak-Koreát a katonai erejének növelésében, sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és szankciók alá esik. Lim Szo Szuk, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a kormányuk a nemzetközi közösséggel karöltve határozottan fog fellépni minden olyan tevékenység ellen, amely veszélyezteti a biztonságukat.