Duna Aszfalt nyerte az M49-es második szakaszának építési tenderét

A Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. építheti meg a nettó 141,9 milliárd forintos költségvetéssel az M49-es gyorsforgalmi út második szakaszát, miután nyertesnek hirdették ki az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett tenderen.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként a Duna Aszfalt feladata lesz egy 17,6 kilométer hosszú, 2×2 forgalmi sávos autóút építése, amely magában foglal többek között három különszintű és négy körforgalmi alcsomópontot, tizenegy műtárgyat, tengelysúlymérő helyeket és egy közúti határátkelőhelyet is, valamint a kapcsolódó közműépítési munkálatokat és a kocsordi üzemmérnökség kivitelezését. A projekt megvalósítására 34 hónapot szánnak, és a szerződés nem módosítható.

A tenderen részt vevő cégeknek szigorú feltételeknek kellett megfelelniük, többek között a közbeszerzés tárgyából származó árbevételüknek az elmúlt három évben összesen legalább nettó 60 milliárd forintot kellett elérnie.

A versenyben végül három ajánlat érkezett, a Duna Aszfalt mellett az EuroAszfalt Kft. és a SWIETELSKY Magyarország, valamint a Colas Út Építőipari Zrt. is pályázott. Az EuroAszfalt Kft. és a Swietelsky Magyarország nettó 159,5 milliárd forintért, míg a Colas Út nettó 147 milliárd forintért vállalta volna a munkát. A Duna Aszfalt a legkedvezőbb, nettó 141,9 milliárd forintos ajánlatot tette.

A Duna Aszfalt korábban is jelentős állami megbízásokat nyert el, például a mohácsi Duna-híd és a Paks és Kalocsa közötti Duna-híd építését is ők végezték el. A cég éves forgalma tavaly 214,5 milliárd forint volt, az adózott eredménye pedig közel 21 milliárd forint, amelyből a tulajdonos Szíjj László 5 milliárd forintot vett ki osztalékként. Szíjj László vállalkozása rendszeresen nyer el nagy értékű állami megbízásokat, és benne van az autópályák kiszervezett üzemeltetésében is.

A Duna Aszfalt már az M49-es gyorsforgalmi út első szakaszának építését is végzi, ahol többek között egy 28,15 kilométer hosszú 2×2 sávos út, négy külön szintű csomópont, 22 hídműtárgy, valamint kerékpárutak és egy híd épül a Kraszna folyó felett. Korábban ezt a szakaszt nettó 138,46 milliárd forintért vállalta.

A nyertes Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. alvállalkozóként bevonja majd a RODEN Mérnöki Iroda Kft.-t és saját leányvállalatát, a Duna Aszfalt Építő Zrt.-t is a munkálatokba.