A saját elméletét bizonyítva halt meg az ügyvéd

Clement Laird Vallandigham, a 19. századi amerikai ügyvéd és politikus, aki a Demokrata Párt polgárháború-ellenes frakciójának vezetőjeként és Abraham Lincoln egyik leghevesebb bírálójaként vált ismertté, egy sajátos baleset áldozata lett, amikor véletlenül agyonlőtte magát egy per során.

Vallandigham politikai karrierje során számos kihívással nézett szembe, többek között az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának tagja volt, de Lincoln-ellenes tevékenysége miatt kiutasították az Amerikai Konföderációs Államok területére. Ügyvédi karrierje azonban folyamatosan sikeres volt, és 1871-ben élete legnagyszerűbb perében védte meg ügyfelét.

Az említett per 1871 júniusában kezdődött, amikor Vallandigham Thomas McGehan védelmét vállalta, akit azzal vádoltak, hogy részt vett egy fegyveres támadásban, amely során Thomas Myers életét vesztette. Vallandigham modern bizonyítási módszereket alkalmazott, hogy bebizonyítsa védence ártatlanságát.

A védelem egyik kulcspontja egy kísérlet volt, amely során Vallandigham a pusztában tesztelte, hogy egy közvetlen közelről leadott lövés hagy-e lőpornyomot a ruhán. Meggyőződve az eredményről, visszatért a hotelszobájába, ahol ügyvédtársaival megvitatta a fejleményeket, és egy csomagot is átvett, amely állítólag a gyilkosságban használt fegyvert tartalmazta.

A tragédia akkor történt, amikor Vallandigham bemutatta az elméletét, miszerint Myers véletlenül magát lőtte meg. Sajnos, a bemutatás során összekeverte a fegyvereket, és véletlenül a saját, töltött pisztolyával lőtte meg magát. Az esetet több esküdt is látta, akik a lövés hallatán a szobába siettek.

Vallandigham másnap belehalt sérüléseibe, így nem tudta bemutatni védelmét a tárgyaláson. McGehan azonban végül szabadon távozott, miután három különböző tárgyalás után felmentették. A város lakói azonban továbbra is bűnösnek tartották, és fenyegetéseiket 1875-ben valóra is váltották.

Vallandigham halála után a sors iróniája folytatódott, amikor egy férfi megpróbálta bemutatni, hogyan halt meg az ügyvéd, és ő is hasonló módon vesztette életét.