Brit és holland miniszterelnök együtt a NATO-csúcson

A brit és a holland miniszterelnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozó alatt együtt nézte meg a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjét. Keir Starmer brit kormányfő és Dick Schooff holland kollégája egy videón is megörökítették, ahogy követik a mérkőzést.

A futball iránti szenvedélyüket a két politikus a NATO-csúcson is megmutatta, amikor időt szakítottak arra, hogy együtt szurkoljanak a válogatottjaiknak. Keir Starmer, aki nemrég került hivatalba, és Dick Schooff a mérkőzés izgalmas pillanatait Washingtonban követték figyelemmel. Starmer egy videót is megosztott a közös szurkolásról, amelyen látható, hogy a holland miniszterelnök kézfogással gratulál Harry Kane egyenlítő góljához. A miniszterelnök azt mondta, a NATO-csúcson tartott megbeszélésekről kikéredzkedett, hogy a holland miniszterelnökkel, Dick Schooff-fal megnézze a mérkőzés egy részét. „Fantasztikus volt. Sikerült öt percre kiugranom az egyik ülésemről, és ekkor láttam Harry Kane gólját. A másodikról lemaradtam, de zseniális volt” – mondta.

Starmer, aki a brit Munkáspárt vezetője és a focit kedvelő politikusok közé tartozik, az észak-londoni Arsenalnak szurkol. A Telegraphnak adott korábbi interjújában viccesen mesélt arról, hogy hogyan "segített" Declan Rice leigazolásában, aki a kisfiának adott autogrammal egyben egy "szerződést" is írt alá.

A sportesemény után a két miniszterelnök visszatért a tárgyalásokhoz. Joe Biden amerikai elnök még viccelődött is az angolok továbbjutása kapcsán, amikor személyesen találkozott Starmerrel. Biden kérdésére, hogy "Hazatér a futball, miniszterelnök úr?", Starmer úgy válaszolt, hogy úgy tűnik, majd hozzátette, hogy a Munkáspárt kormányzása alatt az angol válogatott még veretlen. Starmer azt nem erősítette meg, hogy munkaszüneti napot hirdetnek, ha Gareth Southgate csapata legyőzi vasárnap Spanyolországot, mondván, hogy nem akarja elkiabálni a dolgot, de hangsúlyozta, hogy "Mindenképpen meg kell ünnepelnünk ezt az alkalmat".

III. Károly király is gratulált az angol válogatottnak a döntőbe jutáshoz, és viccesen arra kérte a csapatot, hogy vigyázzanak a nemzet vérnyomására Spanyolország ellen, ha lehet, kerüljék el az utolsó pillanatos drámákat. Starmer korábban már támogatta a munkaszüneti napot, amikor Anglia női labdarúgó-válogatottja tavaly bejutott a világbajnokság döntőjébe. Abból végül nem lett semmi, mert a spanyolok 1-0-ra győztek.