Amerikai elemzés szerint lényegében megsemmisült a háború előtti orosz harckocsi-állomány

A Forbes amerikai lap elemzése szerint az orosz harckocsi-géppark lényegében megsemmisült Ukrajna inváziójában, és a régi, szovjet T-62-es harckocsi válhat hamarosan az orosz harckocsizó képesség egyik fő harcjárművévé.

A Forbes adatai alapján az orosz haderő már legalább 3000 harckocsit vesztett el az Ukrajna elleni invázió során, ami nagyjából megegyezik azzal a mennyiséggel, amennyit aktív hadrendben tartottak a konfliktus kezdete előtt. A veszteségek pótlására az orosz hadiipar új harckocsik gyártásába kezdett, azonban évente csupán 500-600 új tankot állítanak elő, ami nem elegendő a veszteségek helyreállításához.

A hiány pótlására a régi, szovjet korszakból származó harckocsikat, köztük a T-62-eseket és T-55-ösöket hozzák elő a raktárakból és újítják fel. Becslések szerint körülbelül 1100 T-62-es harckocsi áll még rendelkezésre Oroszországban, és mivel más típusok gyorsan fogynak, valamint a T-90M-ek gyártása nem elég gyors, a T-62-esek átmenetileg az orosz harckocsi-típusok középpontjába kerülhetnek.

A Forbes elemzése rámutat, hogy a T-62-es harckocsi rendkívül elavult, és teljesítményben alulmarad Ukrajna elsődleges harckocsijával, a modernizált T-64-essel szemben. Ennek ellenére a T-62-esek "valamennyire használhatóak", amíg az orosz hadiipar nem képes felgyorsítani a termelést a veszteségek teljes mértékű pótlására.

Ukrán kézre jutott egy újabb T-90M harckocsi, Oroszország legmodernebb, széles körben rendszeresített tankja, amely egy nagyobb támadásban vett részt, de a támadás kudarccal zárult. A T-90M az orosz haderő legmodernebb, rendszeresített harckocsitípusa, és bár a T-14 Armata állítólag egy fokkal korszerűbb képességekkel rendelkezik, ennek a harcjárműnek a tömeggyártását, rendszeresítését soha nem kezdték meg az orosz haderőben. Oroszország eddig körülbelül 100 T-90M harckocsit vesztett a háború során, és ez a hatodik ilyen eszköz, amely ellenséges kézre jut használható állapotban.

Oroszország nem nyilatkozik saját harctéri veszteségeiről, és az orosz elemzők, valamint az oroszbarát kommentelők gyakran bírálják az ilyen nyugati elemzéseket, állítva, hogy az orosz harckocsi-állomány lényegesen nagyobb, és a veszteségek jelentősen kisebbek, mint amit ezek az elemzések sugallnak.