A következő napokban érkezik az év eddigi legforróbb időszaka

Az Időkép és a HungaroMet előrejelzése szerint a következő napokban az év eddigi legmelegebb időszakára kell számítanunk, csütörtökön és pénteken a hőmérséklet a negyven fokot is elérheti.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet. Baján pár perccel 12 óra után már 38,7 fokot mért a Hungaromet, ezzel megdőlt a július 11-re vonatkozó eddigi melegrekord, amely 38,5 fok volt 1922-ben Szerepen.

Pénteken is forrón süt le ránk a nap, a nagy melegben azonban ismét megnövekszenek a gomolyfelhők. Frissítő záporok, zivatarok főként északon, északnyugaton fordulhatnak elő. A déli, délkeleti szél többfelé élénk, északnyugaton erős lehet. Hajnalban 18-25, napközben 34-40 fokra számíthatunk. A délben mért 38,7 foknál pedig még bőven lehet melegebb, akár 40 fokot is mérhetnek.

Szombaton még tovább fokozódik a hőség. Az Alföldön többfelé 38-41 fokig emelkedik a hőmérséklet, és csak északnyugaton lehetnek 30-35 fok közötti maximumok. Záporok, zivatarok helyenként ismét kialakulhatnak. Nyugaton az északnyugati, keleten a délies szél lesz élénk, néhol erős.

Vasárnap egy hidegfront érkezése várható, amely átmenetileg - főként az ország észak-nyugati felében - mérsékli a hőmérsékletet, így "csak" 35 fok körüli értékekre kell számítanunk. Az előrejelzések szerint július végéig a napi csúcshőmérséklet nem csökken 30 fok alá, és az éjszakai hőmérsékletek is 20 fok felett maradnak. A vasárnap érkező front mögött azonban ismét melegszik a levegő. Megdőlhet a fővárosi rekord is, Budapest belvárosában 36,6 fokot mutatott a hőmérő, az eddigi rekordot egy 1968-as mérés tartja, akkor Kamaraerdőn 37,5 fokot mértek.

Miközben Magyarországon a hőség rekordokat dönt, Európa más részein enyhébb időjárás uralkodik. Amszterdamban például kellemes 19 fok van, Oslóban 18, Dublinban pedig 17 fokot mértek, míg Reykjavíkban csak 11 fokot. Azonban a hőség mellett viharos időjárás is jelentkezett, szerdán késő délután óriási vihar tombolt Kakucs és Inárcs térségében, ahol az orkán erejű szél minden mozdíthatót magával vitt. A HungaroMet adatai szerint Kakucson 111 kilométer per órás légmozgást mértek ekkor.