Az AI által generált csalások terjedése

Az ESET kiberbiztonsági cég elemzése szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása egyre gyakoribb az adattolvajok körében, ami jelentősen megnehezíti a csalások felismerését.

Az elmúlt hat hónapban dinamikusan növekedett az Android rendszereket érintő pénzügyi fenyegetések és a mobilbankoláshoz kapcsolódó kártékony programok száma. Az adattolvajok ma már nem csak hagyományos módszereket alkalmaznak, hanem egyre többször fordulnak mesterséges intelligenciához, különösen a generatív AI-eszközökhöz támadásaik során.

Az ESET szerint a mesterséges intelligenciával történő támadások száma tavaly óta folyamatosan emelkedik, és várhatóan ez a tendencia a jövőben is fennmarad.

Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője szerint Magyarországon is egyre több a jó minőségű, mesterséges intelligenciával generált szöveg, és már a magyar hírességek nevével visszaélő generált fotós és deepfake videós csalások is megjelentek.

Az új, mobilokat veszélyeztető GoldPickaxe kártevő képes arcfelismeréssel összefüggő adatokat lopni, és ezeket felhasználva megtévesztő deepfake videókat készíteni. Ezeket a videókat a támadók pénzügyi tranzakciók hitelesítésére használják. A GoldPickaxe mind Android, mind iOS verzióval rendelkezik, és kártékony alkalmazásokon keresztül támad.

A hivatalos játékplatformokat megkerülő gamerek is veszélyben vannak, mivel néhány feltört videójáték és az online többszereplős játékokban használt csaló eszközök adattolvaj kártevőket tartalmaznak.