Tesla Cybertruck: Vízi akadályokkal küzdő jármű

Elon Musk ígéretei ellenére a Tesla Cybertruck nem bizonyult vízi járműnek egy friss videó tanúsága szerint, amelyen a jármű térdig érő vízben való elakadását láthatjuk.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint a Cybertruck akár egy apokalipszist is képes lenne túlélni, sőt, csónakként is funkcionálhatna egy esetleges világméretű áradás során. Azonban egy nemrégiben közzétett videó alapján úgy tűnik, hogy a valóságban a jármű még a kisebb vízi akadályokat sem képes probléma nélkül leküzdeni.

A videón szereplő Cybertruck állítólag az első, amely Szlovákiába érkezett, és a Slovak Spectator beszámolója szerint a tesztvezetésre érkező amerikai autógyártó rajongói számára kínálták fel a járművet. A teszt helyszínéül a Pozsonytól mintegy 20 percre fekvő Malé Košariská tó szolgált, amely nyáron a fürdőzők körében népszerű helynek számít, és így ideálisnak tűnt Musk állításainak próbára tételére.

A próbálkozások során azonban a Cybertruck nem tudott megfelelni az elvárásoknak. A kerekek a vízbe érve nem találtak elegendő tapadást a kavicsos talajon, és a jármű csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudott haladni a szárazföld felé. A közösségi médiában megosztott felvételen a Cybertruck többszöri kísérlete látható, hogy kijusson a vízből, de ezek mind sikertelennek bizonyultak.

Végül néhány arra járó úszó segített a bajba jutott sci-fi pickupon, és kiszabadították a vízből. A Slovak Spectator értékelése szerint a Cybertruck kétéltű képességei nem feleltek meg a hozzá fűzött reményeknek, legalábbis ebben az esetben.

Miközben a Cybertruck vízi képességei kérdésesek maradnak, Elon Musk másik vállalkozása, a Neuralink is a figyelem középpontjába került. Musk bejelentette, hogy újabb alany agyába ültetnék be a Neuralink chipjét, amelynek műtétre a tervek szerint már a jövő héten sor kerülhet. A vállalat először idén január 29-én ültette emberbe agyi chipjét, a 30 éves Noland Arbaugh kapta, aki egy búvárbaleset miatt válltól lefelé lebénult. Az implantátum segítségével képessé vált a gondolataival irányítani egy számítógép kurzorát, és videójátékokkal is tud már játszani. Az első beültetett chipnél észlelt meghibásodást sikerült orvosolni, és azóta állítólag többnyire stabilan működik. Emiatt a cég vezetése úgy véli, ideje újabb páciensekbe implantálni eszközeiket, Musk az év végéig 6-9 ember agyába szeretné belehelyeztetni a chipet. A Neuralink emellett egy új implantátum kifejlesztésére is törekszik, amellyel vak emberek látását adnák vissza.

A második betegen a jövő héten végezhetik el a beavatkozást. Nolan Arbaugh, aki 21 évesen nyaktól lefelé lebénult, játszani és sakkozni is tud a számítógépén az eszköz használatával. Azonban májusban kiderült, hogy a chippel akadt némi probléma, annak szálai ugyanis elkezdtek visszahúzódni, ami rontja az eszköz kommunikációját. A Neuralink emiatt olyan módosításokat hajtott végre, amelyek javították az implantátum és Arbaugh neuronjai közötti kapcsolatot. A chip vezetékei többé-kevésbé stabilan rögzültek az agyszövetben, ami kulcsfontosságú a hosszú távú biztonságos használat szempontjából. A kockázatok minimalizálása érdekében a Neuralink változtat a műtéti eljáráson, amelyek közé tartozik a koponya finom formálása, hogy illeszkedjen a chiphez, valamint a vér szén-dioxid-szintjének stabilizálása a műtét során.