A Google önreprodukáló mesterséges életet hozott létre

A Google kutatói egy olyan digitális kísérlet során hoztak létre önreprodukáló mesterséges életformákat, amelyek segíthetnek megérteni a biológiai élet eredetét a Földön.

A mesterséges élet egy önreprodukáló formája véletlenszerű adatokból álló digitális őslevesből keletkezett, annak ellenére, hogy nem voltak kifejezett szabályok vagy célok, amelyek ösztönözték volna ezt a viselkedést. A kutatók úgy vélik, hogy a kísérlet kifinomultabb változatai fejlettebb digitális organizmusokat eredményezhetnek, és ha ez így van, az eredmények fényt deríthetnek a földi biológiai élet kialakulásának mechanizmusaira.

Ben Laurie és kollégái több tízezer különálló számítógépes kóddarabot kevertek össze véletlenszerűen, amelyek kombinálódtak és hajtották végre utasításaikat több millió generáción keresztül. A kutatók arra számítottak, hogy a rögzített számban maximált populáció véletlenszerű marad, azonban a szimuláció végül önreprodukáló programok kialakulásához vezetett, amelyek gyorsan szaporodtak, hogy elérjék a populáció felső határát. Új típusú replikátorok is megjelentek, amelyek versengtek a helyért, és időnként legyőzték az előző populációt.

Az ArXiv preprint portálon közzétett kutatás nem az első kísérlet az élet digitális utánzására, de Laurie szerint ez a munka egyedülálló, mivel a rendszernek nem voltak formális szabályai vagy céljai. A kutató szerint a kísérletek talán nem mondanak semmi konkrétumot arról, hogyan kezdődött a biológiai élet, de azt kiderítették, hogy léteznek belső mechanizmusok, amelyekkel a semmiből komplexitást lehet létrehozni. Laurie úgy véli, hogy a komplex biológiai élet csupán egy hasonlóan hosszú ideig tartó véletlenszerű ismétlődés eredménye lehet. Hozzátette, hogy a földi élet csak több milliárd évnyi, tömegesen párhuzamos kísérletezés után alakult ki, és bár a csapat rendszeréből nagy komplexitás jönne létre, ha méretben és időtartamban megnövelnénk, de gyorsan elérnék a jelenlegi számítógépekkel végrehajtható műveletek határait, így az élet kialakulásának szimulálásához szükséges lépésekig egyelőre nem tudunk eljutni.