Sült csirke whiskymártással – tökéletes választás a grillszezonra

A grillszezon egyik fénypontja lehet a jól elkészített sült csirke, különösen ha whiskymártással tesszük még különlegesebbé az ételt. A csirkét egyben kell megsütni, amihez a legjobban smoker grill, de akár a hagyományos sütő is megfelel.

A sült csirke elkészítéséhez szükséges hozzávalók között szerepel egy ek. olívaolaj, 2 apróra vágott hagyma, 4 szelet apróra vágott pancetta, 140 g zsemlemorzsa, egy citrom reszelt héja, 1 1/2 ek. pirított fenyőmag, egy kis csokor friss kakukkfű, egy tojás, 1,6 kg egész csirke, 25 g olvasztott vaj, 35 g liszt, 375 ml csirkehús alaplé, 60 ml whisky és 2 tk. Worcestershire szósz.

Az elkészítés első lépéseként a sütőt elő kell melegíteni 180°C-ra. Egy serpenyőben az olajat felhevítve a hagymát és a pancettát 5-6 percig kell főzni, amíg a hagyma megpuhul és a pancetta ropogós lesz, majd hagyjuk kihűlni.

A hűlt hagymás-pancettás keveréket össze kell keverni a zsemlemorzsával, citromhéjjal, fenyőmaggal, kakukkfűvel és a tojással, majd fűszerezve töltse meg vele a csirkét. A csirke lábait konyhai zsinórral kötözzük össze.

A csirkét egy tűzálló tálba helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, sózzuk, borsozzuk, és 1-1,5 órán át sütjük, amíg a hús meg nem puhul. A sült csirkét egy tányérra helyezzük, fóliával lazán letakarva pihentetjük, miközben elkészítjük a mártást.

A mártás elkészítéséhez a tálban lévő sütőlevet egy kis serpenyőbe öntjük, belekeverjük a lisztet és 1 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk az alaplevet, a whiskyt és a Worcestershire szószt, majd folyamatos keverés mellett 3-4 percig főzzük, amíg sima nem lesz. A mártást átszűrjük egy mártásos kiöntőbe, és a sült csirkehússal, valamint zöldségekkel vagy salátával tálaljuk.