Vingegaard csodálatos visszatérése, hátrányból sprintelte le Pogačart

A Tour de France kerékpáros körverseny 11. szakaszát a címvédő Jonas Vingegaard nyerte meg, aki 98 nappal ezelőtt szenvedett horrorbalesetet, és kétséges volt, hogy egyáltalán rajthoz állhat-e. Tadej Pogacar továbbra is az összetett verseny élén áll, de a dán versenyző fontos lépést tett az önbizalmának erősítésére.

Szerdán a versenyzők az Évaux-les-Bains és Le Lioran közötti 211 kilométeres távon mérettettek meg, ahol több mint négyezer méter szintkülönbséggel és hat emelkedővel kellett megküzdeniük. A mezőnyt nem engedte el a sárga trikót viselő Pogacar csapata, így a hegyimenőknek nem volt esélyük a szökésre. A Vismából Wout van Aert földre került, és a szökést a nap legnehezebb emelkedőjén utolérték az esélyesek, köztük Pogacar, Vingegaard és Primoz Roglic, akiket Remco Evenepoel követett.

A verseny hajrájában Pogacar és Vingegaard együtt maradtak, és a sprintben a dán kerékpáros diadalmaskodott, így egy másodpercet faragott le összetettbeli hátrányából. Evenepoel 25 másodperc hátránnyal érkezett a célba, így ő maradt a második az összetettben, míg Roglic a negyedik helyen végzett közel egyperces lemaradással. A zsűri végül azonos idővel értékelte Evenepoelt és Roglicot.

Pogacar ezzel a szakasszal növelte előnyét a többi riválisával szemben, és átvette a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót is. A szakasz egyik érdekessége, hogy a helyi közönségkedvenc Romain Bardet tiszteletére sokan kilátogattak, aki az idei Tour első sárga trikóját szerezte meg.

Harminc kilométerrel a vége előtt még úgy tűnt, hogy Pogacar jelentősen növelni tudja az előnyét, de végül Vingegaard nyerte a szakaszt. Az utolsó előtti emelkedőn Roglic is leszakadt a címvédőről, aki még a hegytető előtt utolérte a sárga trikóst. Párosuk a lejtmenetben és a záró emelkedőn együtt maradt, így aztán kettejük sprintjénél dőlt el a szakaszgyőzelem.

A harmadik helyen Evenepoel érkezett meg, 25 másodpercre csökkentve a hátrányát, a céltól két kilométerre bukó Roglič lett a negyedik. A súlyos bukás után felépülő Vingegaard a szakaszgyőzelem mellett egy másodpercet hozott Pogačaron, ő 15, a szlovén 14 másodperc bónuszt szerzett, de összetettben továbbra is a harmadik helyen áll 1 perc 14 másodperces hátránnyal. A második Evenpoel már csak 6 másodpercre van tőle.

Országúti kerékpár, Tour de France

11. szakasz, Évaux-les-Bains - Le Lioran, 211 km
1. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 4:58:00 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) azonos idővel
3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 25 másodperc hátrány
4. Primoz Roglic (szlovén, Red Bull-BORA-hansgrohe) azonos idővel

Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 45:00:34 óra
2. Evenepoel 1:06 perc hátrány
3. Vingegaard 1:14 p h.
4. Roglic 2:15 p h.

A mezőny csütörtökön az Aurillac és Villeneuve-sur-Lot közötti 203,6 kilométeres szakaszt teljesíti, míg a 111. Tour de France jövő vasárnap zárul egy egyéni időfutammal Monaco és Nizza között.