Magyar siker az Európai Falumegújítási Díj versenyén

Európai Falumegújítási Díjat kapott a Nógrád vármegyei Varsány, elismerve a település példaértékű fejlődését. Az arany minősítést a falu a magyar kiírás megnyerésével érdemelte ki, így került be a kontinens 21 legkiválóbb települése közé.

Varsány, melynek lakossága 1500 fő, a Cserhát dombjai között helyezkedik el, és első írásos említése 1219-ből származik. A falumegújítás terén sikeres önkormányzat már több pályázaton is nyert, 2023-ban például a Virágos Magyarországért versenyen az 1000 fő feletti települések kategóriájában országos első helyezést ért el.

A fődíjat idén a cseh Kostelní Lhota nyerte el, ami a verseny történetében a második alkalom, hogy kelet-európai település kerül az élen. Korábban, 2014-ben Tihany is győzedelmeskedett ezen a versenyen, és azóta összesen kilenc alkalommal ítéltek arany, vagy azzal megegyező szintű minősítést magyar falvaknak, legutóbb 2020-ban Környének.

Az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűrijének tájékoztatása szerint a fődíjas cseh falu mellett további kilenc település kapott arany minősítést. Varsány az európai elismerést szeptemberben veszi át Ausztriában, a burgenlandi Stadtschlainingben.