Felavatták az új Olimpiai Emlékfalat a Farkasréti temetőben

A Farkasréti temetőben megvalósult az elhunyt olimpiai bajnokok tiszteletére szolgáló új emlékfal, amelyet szerdán ünnepélyes keretek között avattak fel.

Az avatóünnepségen számos neves sportoló és sportvezető vett részt, köztük olimpiai bajnokok, a Nemzet Sportolói, valamint sportegyesületek és sportági szövetségek képviselői. Jelen voltak többek között Rejtő Ildikó, Kamuti Jenő és Imre Géza vívók, Wladár Sándor úszó, Magyar Zoltán tornász, Gedó György ökölvívó, Szentmihályi Antal és Dunai II. Antal labdarúgók.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte a hagyományok ápolásának fontosságát, amely összeköti a múltat és a jelent. Beszédében hangsúlyozta, hogy a MOB egyik fő feladata a tradíciók ápolása és a nagyjaink, bajnokaink megbecsülése. Gyulay Zsolt hozzátette, hogy az emlékfal létrehozása szívügyük volt, és köszönetet mondott a miniszterelnökségnek a finanszírozásért, valamint a tervezőknek és kivitelezőknek a megvalósításért.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója és olimpiai bajnok vívó, harminc évvel ezelőtti kezdeményezésére készült el az emlékfal elődje. Azonban az évek során kiderült, hogy a fal túl kicsi lett, nem volt elegendő hely az elhunytak számára. Schmitt Pál szomorúan jegyezte meg, hogy már 105 olimpiai bajnok társának nevét véste fel az emlékfalra.

Az emlékfal, amely körgyűrű formájú és nyitott átjárót képez az ég és föld között, az idén májusban elhunyt Hammerl László nevével bővült, és jelenleg összesen 172 név szerepel rajta.

Az ünnepség végén Gyulay Zsolt és Schmitt Pál, valamint Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár az államtitkárság nevében koszorút helyeztek el az emlékfalnál. Az Olimpiai Bajnokok Klubja, a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselői is lerótták tiszteletüket a megemlékezés során.