Thomas Müller visszavonul a válogatottságtól

Thomas Müller, a 2014-es világbajnokság német hőse, bejelentette, hogy befejezi válogatott pályafutását. A Bild információi szerint Müller a spanyolok elleni, negyeddöntős Eb-kudarc után döntött így, bár klubszinten a Bayern München játékosaként folytatja a 2025 nyaráig szóló szerződését.

Müller a német válogatottban 131 alkalommal lépett pályára, amellyel a harmadik helyen áll az örökranglistán, és 45 gólt szerzett, ami a hatodik legtöbb a nemzeti csapat történetében. A válogatottban 2010-ben mutatkozott be, és már az első világbajnokságán, Dél-Afrikában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amelyért az aranycipőt és a torna legjobb fiatal játékosának járó díjat is megkapta. Azonban a spanyolok elleni elődöntőt eltiltás miatt kihagyta, ami a focitörténelem egyik nagy kérdése maradt.

A következő nagy tornákon is fontos szerepet játszott, bár a 2012-es Európa-bajnokságon gól nélkül maradt. A 2014-es világbajnokságon viszont már az első meccsen mesterhármast szerzett, és a döntőben is pályára lépett, ahol a német válogatott hosszabbításban győzte le Argentínát.

A 2016-os Európa-bajnokságon ismét az elődöntőig jutottak, de Müller nem talált be, és a 2018-as világbajnokságon a csoportkörben búcsúztak. Joachim Löw szövetségi kapitány 2019-ben kihagyta őt a válogatott keretből, de a 2021-re halasztott Eb előtt visszakerült, és részt vett a Magyarország elleni csoportmeccsen is.

A 2022-es világbajnokságon ismét csak a csoportkörig jutottak, és az idei Európa-bajnokságon a spanyolok elleni negyeddöntőben szenvedett vereség jelentette Müller válogatottbeli pályafutásának végét. Az Eb-búcsú egy korszak végét is jelenti, hiszen Müller mellett Toni Kroos is elköszönt a válogatottól, aki a klubfutballtól is visszavonul. Kroos és Müller ugyanazon a meccsen debütáltak a német válogatottban, és ugyanazon a meccsen is búcsúztak el a nemzeti csapattól. Toni Kroos a spanyolok elleni vereség után elképesztő ürességet érzett, és arra jött rá, hogy a fej sokkal jobban irányítja a testet, mint azt valaha hitte volna. A 34 éves játékos a Kickernek mesélt arról, hogy a csalódás fizikailag is jelentkezett nála, egy lépést alig tudott tenni két napig, annyira fájt minden testrésze. "Még a fiam után sem tudtam futni a kertben" – tette hozzá Kroos, aki a kiesést követően érzelmes sorokat fogalmazott meg szurkolóinak címezve. Kroos saját podcastjában beszélt arról, hogy a negyeddöntő hosszabbításában görcsök gyötörték, de a német válogatottnak már nem maradt cserelehetősége, és ha maradt volna, akkor sem biztos, hogy hagyta volna, hogy lecseréljék. "Ez nem büszkeség, ilyen a focistaszív" – mondta ezzel kapcsolatban. Hozzátette, hogy ha továbbjutottak volna, az elődöntőre ismét összeszedte volna magát, de így nem is nézte meg, ahogy a spanyolok kiejtik a franciákat és bejutnak a berlini döntőbe.

Kroos méltatta a szövetségi kapitány Julian Nagelsmannt, amiért szerinte jól rakta össze a keretet, és összetartó társaság alakult ki, amelyre a jövőben is építeni lehet. Ő maga azonban ennek a jövőnek nem lesz része, mivel következő éveit Madridban képzeli el, ami nehezen egyeztethető össze bármilyen, a német válogatottban betöltött szereppel. Hosszú távon azonban nem zárta ki, hogy valamilyen formában visszatéren a nemzeti csapat kötelékébe.