Beindult a szájkarate Schiffer András és Pottyondy Edina között

Schiffer András ügyvéd és Pottyondy Edina influenszer közötti szócsata a közösségi médiában zajlik, miután Pottyondy kedden sz**házinak nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért a kijevi gyermekkórházat ért orosz csapás után békemisszióról és háborúpárti Európáról posztolt a Facebookon.

Pottyondy Edina a közösségi oldalán fejtette ki véleményét, amely szerint szégyen, hogy Orbán Viktor vezeti az országot, különösen azután, hogy Oroszország lebombázott egy gyermekkórházat az ukrán fővárosban. Schiffer András válaszában kiemelte, hogy Európában Orbán Viktor az egyetlen vezető, aki meghallgatja a harcoló feleket, és szerinte Pottyondy Edinának árnyaltabban kellett volna megfogalmaznia a véleményét.

Schiffer András hangsúlyozta, hogy ő maga soha nem illetett egyetlen magyar államfőt vagy miniszterelnököt sem ilyen jelzővel, mert ők az ő hazáját képviselik, és a jogállamiság védelme nem a panaszkodásoknál, hanem a közös intézmények tiszteleténél kezdődik. Az ügyvéd szerint a kormánypropaganda is az erős kifejezéseken működik, és bár ízlésbeli fenntartásai vannak, megérti, ha valaki a kormányzati intézkedések miatt bírálja a miniszterelnököt.

Pottyondy Edina válaszában Schiffer Andrásnak azt írta, hogy hazáját már több olyan vezető is képviselte, akik nem érdemelnek tiszteletet, és Orbán Viktor sem kivétel. Az influenszer szerint a miniszterelnök több okból is kiérdemli a szarházi jelzőt, és hangsúlyozta, hogy nem a Facebook-posztok után csörög a kassza, mivel ő soha nem kapott pénzt a posztjaiért vagy politikai véleménye miatt.

Schiffer András szerint Európa keleti felében folyamatos az öldöklés, és egyetlen vezető, Orbán Viktor, veszi a bátorságot, hogy meghallgassa a harcoló feleket, ami árnyalt értékelést érdemel. Pottyondy Edina azonban úgy véli, hogy a miniszterelnök kiérdemelte a rá vonatkozó kritikát, és Schiffer András álláspontját az orbáni propagandának tartja.

A konfliktus hátterében az áll, hogy a háború továbbra is dúl Kelet-Európában, és a diplomáciai megoldások egyre távolabbinak tűnnek. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegram-oldalán közzétett posztjában kijelentette, hogy szerinte nincs értelme tárgyalni Ukrajnával, mivel az ország nem fogja betartani az egyezményeket, és Oroszország számára az egyetlen elfogadható kimenetel az, ha teljesen megsemmisítik a "banderistákat" és Ukrajna egésze visszakerül Moszkva uralma alá. Ez a kijelentés tovább súlyosbítja a helyzetet, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő vár Kelet-Európára a konfliktusban.

Ezzel párhuzamosan, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke politikai hibának nevezte Orbán Viktor moszkvai látogatását, és súlyos figyelmeztetésként értékelte az uniós tagállamok részéről. Michel szerint ez a működés elfogadhatatlan, és világossá tette, hogy az EU tagállamai élesen reagáltak a magyar miniszterelnök lépésére. Michel üdvözölte, hogy az EU tagjai felmutattak egy „sárga lapot Orbán Viktornak”, és jelezték tiltakozásukat a moszkvai út miatt. Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy az EU soros elnökségének legfontosabb feladata a béke megteremtése Oroszország és Ukrajna között, azonban ez a látogatás a többi európai vezető részéről is kritikát váltott ki.

Orbán Viktor a NATO washingtoni csúcstalálkozójáról videóüzenetben jelentkezett be, ahol kifejtette, hogy a NATO-nak vissza kellene térnie az eredeti szellemiségéhez, és nem a háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie. Hozzátette, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában, de a védelmi kötelezettségeknek továbbra is maradéktalanul eleget fog tenni.