Székesfehérvári tüntetés a tankerületi döntés ellen

Székesfehérváron három-négyszáz ember gyűlt össze, hogy támogatásukról biztosítsák a Vasvári Pál Gimnázium igazgatóját, Horváth Józsefet, akinek lemondását követelte a tankerület. A városban ritkán látni ilyen megmozdulásokat, de a tankerületi döntés hatására a helyiek utcára vonultak.

Horváth József, aki tizenöt éve tölti be az igazgatói pozíciót, egyedül pályázott a meghirdetett állásra, azonban a tankerület szakmai alkalmatlanságra hivatkozva elutasította jelentkezését. Horváth Bence, a demonstrációt szervező szerint a tankerület azzal vádolja az igazgatót, hogy nem adminisztrálta a túlórákat, ami miatt a tanárok perelni kezdték a tankerületet, bár a tanárok szerint minden túlórát számlákkal tudnak igazolni.

A városvezetés is meglepetten fogadta az eseményeket, hiszen a fideszes polgármester, Cser-Palkovics András és a szintén fideszes országgyűlési képviselő, Vargha Tamás is kiállt az igazgató mellett. Vargha szerint Horváthnak kellene vezetnie az iskola felújítását és bővítését, Cser-Palkovics pedig óvatosabban fogalmazott, jelezve, hogy a városvezetésnek a jogszabályok alapján nem lehetett ráhatása a döntésre. Ezzel szemben több tüntető úgy véli, a városvezetés nem tett meg mindent az ügy érdekében.

A Vasvári Gimnázium épületének felújítása már elkezdődött, amelyben Horváth is fontos szerepet játszott, és tervei szerint a felújítás után ment volna nyugdíjba.

A tüntetésen a tantestület közös közleményét Börcsök Olivér, a Miskolci Nemzeti Színház színésze olvasta fel, kiemelve, hogy a tanárok és diákok retorziótól tartanak, ezért nem állnak ki nyilvánosan. Horváth a nyári szünet előtti napon kapott egy emailt, amelyben tájékoztatták az igazgatói pályázat elutasításáról, de indoklást nem kapott. Másnap a tantestület Havranek Máriát jelölte ki az igazgatói posztra, aki könnyek között vállalta a feladatot.

A tantestület petíciót indított és a demonstrációt is megszervezte, több mint hétezer aláírást gyűjtve össze. Horváth szerint több tanár is elállt a tankerület elleni pertől a retorziótól való félelem miatt. A tüntetésen Horváth a tankerületi igazgató, Török Szabolcs lemondását követelte.

A diákok üzenetét Tóth Lilla olvasta fel, hangsúlyozva, hogy az iskola működéséhez szeretetre, munkára és nyitottságra van szükség, és Horváth József volt számukra a megfelelő vezető. Horváth szerint a városvezetés megalázása mellett az iskolák összefogására van szükség, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő Magyarországon.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ nem válaszolt a pályázat elutasításának indokairól szóló kérdésekre a cikk megjelenéséig.