Rubik Ernő és a világhírű kocka

Rubik Ernő, a Rubik Kocka magyar feltalálója, aki idén ünnepli 80. születésnapját, már nem bánja, ha hamisítják a találmányát, és életéről, családjáról is mesélt.

Harmincéves volt Rubik Ernő, amikor 1974-ben feltalálta a bűvös kockát, ami mára a világ egyik leghíresebb játékává vált, és a Föld népességének minden hetedik tagja fogta már a kezében. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Állami Díjas magyar szobrász, építész és feltaláló nem tartja nagy teljesítménynek a 80. születésnapját, és manapság ritkán ad interjút. Az Open Books kiadó "A mi kockánk" című könyvének újbóli kiadása kapcsán azonban néhány újságíróval egy könnyed ebédre ült le.

Rubik Ernő szerint a kocka akkor született meg igazán, amikor az emberek kezébe került és elkezdték használni. A feltaláló szeretné eltüntetni a "kirakás" kifejezést a kocka szövegkörnyezetéből, helyette a "megoldás", a "forgatás" és a "játék" szavakat részesíti előnyben. Július közepén várhatóan családja körében ünnepli majd a születésnapját, de a szeretteiről nem szívesen beszél. A kocka történetét bemutató könyv borítóját lánya tervezte, és bár az unokáival ritkán találkozik, a nyári szabadság idején együtt lehetnek.

Rubik Ernő elárulta, hogy kétlaki életet él, mivel nem szereti a telet, és a Földközi-tenger környékére vágyik ilyenkor. A kocka népszerűségének anyagi ára, vagyis a világszerte történő hamisítás nem zavarja, mivel így Afrikában is meg tudják venni az olcsóbb változatokat. A feltaláló összegyűjtött körülbelül 1500 lemezborítót, amelyen szerepel a Rubik Kocka, és hasonlóan gyakori a megjelenése könyvborítókon is. Amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a 2024-es magyar EU-elnökség logójában is szerepel a találmánya, "Mindig történnek balesetek" - válaszolta.

Rubik szerint a világon sokszor nem kötik össze a játékot a magyar feltalálójával, két ország kivételével: Izraelben és Franciaországban, ahol Magyar Kockának hívják.