Románia Dél-Koreából vásárol tüzérségi fegyvereket

Megkötötték a szerződést, amely alapján Románia közel egymilliárd dollár értékű tüzérségi fegyvereket szerez be Dél-Koreától, jelentette be a Hanwha Aerospace dél-koreai vállalat.

A bukaresti védelmi minisztérium és a Hanwha Aerospace között létrejött megállapodás értelmében Románia 54 darab K9-es önjáró löveget és 36 darab K10-es automatizált lövedék-utántöltő járművet, továbbá lőszereket és kiszolgáló járműveket kap a román hadsereg számára. A fegyverek és járművek leszállítása 2027 elején veszi kezdetét és 2029-ig fog tartani.

A szerződés kitér arra is, hogy a járművek jelentős részét Romániában fogják gyártani, helyi beszállítók bevonásával.

Románia így a tizedik ország lesz a világon, és a hatodik a NATO-tagállamok között, amely a K9-es önjáró lövegeket hadrendbe állítja. Emellett Románia lesz a harmadik ország, Ausztrália és Norvégia után, amely a K10-es automatizált lövedék-utántöltő járműveket is beszerezzi.

A régióban más NATO-tagállamok is jelentős katonai fejlesztéseket hajtanak végre. Lengyelország például felkészül egy teljeskörű, hagyományos háborúra, és növelni fogja a keleti határon állomásoztatott katonák létszámát 8000-re, a korábbi 6000-ről. Lengyelország a „Keleti Pajzs” védelmi projekt keretében erősíti a határ menti katonai infrastruktúrát és védelmi rendszereket, valamint célul tűzte ki hadseregének aktív állományának növelését 300 ezerre és járműparkjának történelmi szintű modernizációját. Több ezer páncélozott járművet, tüzérségi rendszert és vadászgépet terveznek beszerezni, elsősorban az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától, hogy Lengyelország a NATO második vagy harmadik legerősebb országává váljon.